CUM ÎȘI PROPUNE STATUL SĂ OPREASCĂ CREȘTEREA PREȚURILOR? Eliminarea lanțurilor de intermediari, una dintre decizii

30 mai 2022
La sfârșitul săptămânii trecute, în contextul creșterii prețurilor la produsele alimentare, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS). În rezultat, membrii CSS au formulat un șir de recomandări în contextul creșterii prețurilor la produsele alimentare care urmează a fi executate de Guvern și Parlament.

Mai multe instituții publice au prezentat rapoarte și analize și, respectiv, au fost luate și niște decizii. Am cerut clarificări de la sectoare, acolo unde există semnale că nu s-a intervenit la timp sau acolo unde monopolurile în continuare există și își realizează puterea dominantă.
 • Înainte de toate, trebuie să susținem eforturile întreprinderilor mici și mijlocii din toate sectoarele, inclusiv din domeniul agroalimentar. Spuneam că în continuare importăm foarte multe produse în loc să le producem aici, acasă, ceea ce ne-ar proteja într-o anumită măsură de aceste tendințe inflaționiste.
 • Totodată, trebuie să oferim asistență financiară țintită celor mai vulnerabile părți ale societății, care sunt cel mai mult afectate de creșterea prețurilor la produsele de consum – și la aceste programe de ajutorare țintită a cetățenilor lucrează Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
 • De asemenea, trebuie să consolidăm eficiența companiilor din sectorul energetic – și vorbim despre acest lucru de mult timp. Cheltuielile lor operaționale trebuie să scadă. Nu putem accepta includerea continuă în tarife a ineficienței administrării acestor întreprinderi.
 • Vom face eforturi pentru a încuraja inițiativa privată pentru ca oamenii de afaceri să poată să-și crească întreprinderile, pentru ca cât mai multă lume să poată să deschisă aici afaceri și să producem mai mult pentru consumul propriu și pentru export.
 • În același timp, nu vom tolera încercările de monopolizare și de utilizare a poziției dominante pe piață pentru extragerea de supraprofit – mai ales în situații de criză, cum suntem astăzi, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.
Recomandările CSS sunt următoarele:
 1. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.
 2. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.
 3. Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate.
 4. Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului.
 5. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică.
 6. La fel, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.
 7. Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială.
 8. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare.
 9. Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice.

CUM ÎȘI PROPUNE STATUL SĂ OPREASCĂ CREȘTEREA PREȚURILOR? Eliminarea lanțurilor de intermediari, una dintre decizii

CUM ÎȘI PROPUNE STATUL SĂ OPREASCĂ CREȘTEREA PREȚURILOR? Eliminarea lanțurilor de intermediari, una dintre decizii

CUM ÎȘI PROPUNE STATUL SĂ OPREASCĂ CREȘTEREA PREȚURILOR? Eliminarea lanțurilor de intermediari, una dintre decizii

loading ...