Septembrie este timpul perfect pentru plantarea zmeurei, căpșunelor, coacăzei și alte pomușoare. Dacă nu ați avut timp să plantați căpșunile la sfârșitul lunii august, nu este prea târziu să le plantați în prima decadă a lunii septembrie - înainte de înghețurile mari, plantele vor avea încă timp să prindă bine rădăcini, transmite AGROMEDIA, cu referire la venskayadacha.com.
Cei mai buni predecesori ai căpșunilor sunt culturile verzi (salată verde, spanac, pătrunjel), precum și mazărea, fasolea, morcovii, ceapa, usturoiul, țelina, porumbul. Nepotrivite pentru plantarea căpșunilor sunt zonele în care au crescut cartofii, roșiile și alte solanacee, precum și castraveții.
Compatibilitatea căpșunilor cu alte plante: vecinătatea din grădină cu pătrunjel, mărar, leguminoase este utilă pentru creșterea și dezvoltarea rapidă a tufelor de căpșuni. Printre ele, puteți planta ceapă sau usturoi. Este mai bine să nu plantezi căpșuni lângă cartofi, dovlecei, dovleci, castraveți și roșii, deoarece au boli comune care sunt deosebit de dăunătoare căpșunilor: creșterea plantelor încetinește, iar 20-30% din tufe pot muri în primul an.
Plantarea tufelor de pomușoare
Lăstarii tineri pe straturile orizontale de agrișe, zmeură, mure și alte pomușoare au format deja un sistem radicular bun până în septembrie. În septembrie (sau aprilie anul viitor) pot fi separate de planta mamă.
Nu vă grăbiți să le transplantați într-un loc permanent: dacă este posibil, lăsați-le în același loc până în septembrie anul viitor.
Începutul lunii septembrie este cel mai bun moment pentru a planta coacăze din butașii tăiați din lăstari. Pentru coacăza neagră – butașii tăiați din vârfurile lăstarilor, aceștia prind rădăcini și cresc mai bine, iar în cazul coacăzei negre – din partea de mijloc a lăstarilor.
Lăstarii puternici și bine formați din acest an se recomandă a fi tăiați din partea centrală a tufișului vechi, toate frunzele sunt îndepărtate, tăiate în butași de 15-20 cm lungime cu 5-6 muguri de creștere, tratați cu un stimulator de creștere, plantați în sol într-un unghi ușor, udat din abundență și ușor călcat în picioare pământul din jurul lor. Aterizările trebuie udate și plivite în mod regulat.
La mijlocul lunii, se efectuează plantarea de toamnă a zmeurei. Răsadurile de zmeură, spre deosebire de coacăze și agrișe, nu sunt îngropate în sol. După plantare, răsadul este scurtat, lăsând 2-3 muguri.
Mijlocul lunii septembrie este momentul potrivit pentru plantarea afinului, murului, a cătinei, dacă nu ați făcut acest lucru în aprilie.
Dacă decideți să plantați aceste culturi în toamnă, atunci faceți-o conform calendarului lunar de semănat pentru septembrie, cu cel puțin 3 săptămâni înainte de îngheț, caz în care răsadurile vor putea să prindă rădăcini și vor avea șanse mai mari de iernare și vă vor bucura cu lăstari tineri primăvara. Este indicat să le acoperiți cu ramuri și frunze după primul îngheț.
Tufele de coacăze, agrișe se recomandă a fi hrănite cu humus sau îngrășăminte fosfor-potasiu, în conformitate cu standardele acceptate. Pământul din jurul tufișurilor, să fie afânat și mulcit.
Nu este prea târziu să tăiați excesul de lăstari de coroană vechi sau îngroșați, dacă acest lucru nu s-a făcut vara.
Tot în septembrie, se recomandă lucrările de deparazitare la zmeură, agriș și coacăză. Curățați solul de sub ele de frunzele căzute, în care dăunătorii se înmulțesc activ.
Hrăniți fructele de pădure în septembrie cu îngrășăminte cu potasiu și fosfor - acest lucru va accelera coacerea lăstarilor, va crește rezistența la iarnă a plantelor și le va ajuta să câștige putere pentru următoarea recoltă.