CUM SPORIM REZISTENȚA PLANTELOR LA ATACUL BOLILOR ȘI DĂUNĂTORILOR. Preparate. Tipuri de amestecuri nutritive

09 jan 2023
În agricultura tradițională sunt o serie de preparate din plante cu efect fortifiant sau preventiv în relația plantelor cultivate cu bolile criptogamice, bacteriene, virale sau cu dăunătorii lor.

Literatura de specialitate menționează o multitudine de asemenea soluții, de obicei în legătură directă cu arealele geo-pedo-climatice. De aceea, uneori adoptarea lor fără o prealabilă încercare poate să nu aducă rezultatele așteptate.

Macerat de tătăneasă (Symphytum officinale)
  • Efect fortifiant, datorat conținutului ridicat de elemente nutritive, în special azot și potasiu.
  • Se poate utiliza și exclusiv ca îngrășământ (similar nitratului de potasiu).
  • La 10 l apa se adaugă 1 kg planta proaspătă sau 200 g plantă uscată. Se macerează 10-15 zile în recipiente din sticlă, material plastic sau lemn.
  • Diluat 10% se folosește ca tratament stimulator, prin udare la rădăcină.
  • Diluat 5% se folosește ca tratament foliar.
  • Favorizează creșterea și înflorirea plantelor.
Macerat de păpădie (Taraxacum officinale)
  • Stimulează creșterea.
  • La 10 l apă se adaugă 2 kg planta proaspătă (rădăcini, frunze și flori) sau 2 kg plantă uscată. Se macerează 10-15 zile.
  • Se utilizează prin pulverizare pe plantă ca soluție nediluată.
  • Infuzie de frunze de hrean (Armoracia rusticana)
  • Previne monilioza.
  • Preparatul se realizează din 300 g frunze proaspete la 10 l apa clocotită. Se acoperă până la răcirea completă.
  • Se tratează pomii fructiferi înainte și în timpul înfloritului.
Extract din rădăcină de hrean (Armoracia rusticana)
  • Peste 100 g de rădăcină rasă se adaugă 1 l apa rece. Se lasă în repaus 12-24 ore și apoi se filtrează.
  • Cu această soluție se tratează semințele.
Extract de rădăcini de măcriș (Rumex obtusifolius sau Rumex crispum)
  • Previne atacul de făinare.
  • Substanța activă este antrachinona.
  • La 10 l apă rece se adaugă 150 g rădăcini proaspete, mărunțite și se lasă în contact timp de 24 de ore. Se amestecă, iar înainte de utilizare se filtrează printr-o pânză.
  • Se tratează cu soluția proaspătă (de maximum 2-3 zile) merii și castraveții, pentru prevenirea făinării.
Infuzie de flori de mușețel (Matricaria chamomilla)
  • Dezinfectant pentru semințe, previne îmbolnăvirea și fortifică plantele.
  • La 200 ml apa clocotită, se pune o lingură de supă de flori de mușețel.
  • Se diluează 1:1 (o măsură de soluție cu aceeași măsură de apa).
  • Se tratează semințe și răsaduri.
  • Cu soluția nediluată se tratează solul și plantele din ghivece.
Extract de usturoi (Allium sativum)
  • Peste 100 g căței de usturoi răzuiți se adaugă un litru de apă rece. Se mențin în contact 12-24 ore și apoi se filtrează.
  • Se tratează semințele pentru prevenirea bacteriozelor și a micozelor.
Infuzie de usturoi și ceapă
  • Se taie mărunt 50 g usturoi și 650 g ceapă (împreună cu frunzele învelitoare uscate). Se introduc în 10 litri de apă fiartă și se lasă astfel 12 ore.
  • Se folosește împotriva bolilor criptogamice, fără a se dilua.
Cărbune de lemn măcinat (pudră)
  • Se amestecă cu semințele de legume înainte de semănat, pentru a preveni bolile specifice fazei de răsărire.
Macerat de tomate
  • Se pun la macerat 1 kg de frunze și tulpini proaspete de tomate tăiate mărunt în 10 l de apa de ploaie. Se lasă astfel 1-3 zile.
  • Se folosește preventiv, nediluat, împotriva muștelor legumelor și fluturelui verzei (Pierix).
  • - Are efect curativ împotriva puricilor.
Macerat de frunze de nuc
  • 1 kg de frunze de nuc se macerează în 10 l apă de ploaie și se lasă timp de 5-7 zile.
  • Se utilizează ca atare împotriva puricilor și omizilor.
Macerat de frunze de varză
  • 1 kg de frunze de varză proaspete se macerează în 10 l de apa de ploaie, timp de 7-10 zile.
  • Se utilizează ca îngrășământ, favorizând creșterea plantelor exigente.
  • Se aplică la rădăcina plantelor.
Macerat de lavandă
  • 1 kg de plantă de lavandă se macerează în 10 l de apa, timp de 7-10 zile.
  • Se folosește pentru prevenirea atacurilor de purici și furnici.
Tipuri de amestecuri nutritive

Componentele prezentate anterior nu sunt utilizate individual, ci numai în amestecuri formate din 3-4 componente. Amestecul nutritiv trebuie să asigure:
  • elementele nutritive necesare creșterii și dezvoltării răsadurilor;
  • un suport optim pentru sistemul radicular al plantelor (raport aer:sol:apă convenabil);
  • capacitate bună de reținere a apei.
Pentru simplificare, în agricultura ecologică se utilizează doua-trei tipuri de amestecuri nutritive pentru producerea de răsaduri, în funcție de destinația acestora.

Amestec pentru semănături destinate repicatului (pentru toate speciile)

Compoziția amestecului este: mraniță 45% + țelină 45% + nisip 10%. Amestecul, foarte nutritiv, se pune în strat de 5-7 cm grosime, în lădițe căptușite cu folie, se tasează, se marchează rândurile, se seamănă des pe rânduri (2-3 mm între semințe) și se acoperă cu un amestec de acoperire cu un conținut de: mraniță 30% + țelină 30% + nisip 40% în grosime de 0,5-0,7 cm, se tasează din nou, se udă convenabil cu sita fină și se depozitează în camere calde (22-26°C) pentru 5-7 zile, în vederea germinării.

După 3-4 zile se controlează și, daca au apărut plăntuțele, se scot în incintele pentru producerea răsadurilor (răsadnițe, solarii, sere). Se repică la 7-15 zile de la răsărit, la apariția primordiilor frunzelor adevărate.

Amestec pentru repicat sau semănat direct, în vederea obținerii răsadurilor (pentru toate speciile)

Compoziția amestecului este: mraniță 40% + turbă 30% + țelină 25% + nisip 5%.

Acest amestec poate fi folosit la:
  • confecționarea de cuburi nutritive (cu prese manuale sau electromecanice), dimensiunea cuburilor fiind cuprinsă între 3 cm x 3 cm x 3 cm și 5 cm x 5 cm x 5 cm;
  • umplerea ghivecelor din polietilenă sau ceramice – dimensiuni 7 cm x 7 cm sau 10 cm x 10 cm;
  • umplerea paletelor alveolare din polistiren expandat – diametrul minimum 25 cm.
Așa cum s-a menționat, în acest amestec se poate semăna direct sau se poate repica răsadul obținut pe amestecul prezentat anterior.

Sursa: Agroromania

CUM SPORIM REZISTENȚA PLANTELOR LA ATACUL BOLILOR ȘI DĂUNĂTORILOR. Preparate. Tipuri de amestecuri nutritive

CUM SPORIM REZISTENȚA PLANTELOR LA ATACUL BOLILOR ȘI DĂUNĂTORILOR

Preparate

Tipuri de amestecuri nutritive

CUM SPORIM REZISTENȚA PLANTELOR LA ATACUL BOLILOR ȘI DĂUNĂTORILOR. Preparate. Tipuri de amestecuri nutritive

loading ...