DE CE MAIA VREA DENUNȚAREA ACORDULUI INTERNAȚIONAL CU PRIVIRE LA ZAHĂR? Detalii AICI

14 sep 2021
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propune Guvernului denunțarea Acordului internaţional cu privire la zahăr, încheiat la Geneva la 20 martie 1992, și abrogarea Hotărârii Parlamentului nr.1433/1997 privind aderarea Republicii Moldova la acest Acord. Totodată, după această acțiune ar urma să fie notificată Organizaţia Internaţională a Zahărului (ISO) privind încetarea statutului de membru, transmite AGROMEDIA cu referire la Mold-street.com.
 
Statul de membru al ISO nu aduce niciun beneficiu
 
MAIA susţine că a decis să promoveze o astfel de iniţiativă după consultările cu Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova şi alţi producători locali de zahăr, și pe motiv că statutul de membru al ISO nu aduce niciun beneficiu țării noastre și, din contra, necesită cheltuieli. Potrivit proiectului de hotărâre, Republica Moldova a achitat în ultimii patru ani circa jumătate de milion de lei pentru cotizaţia de membru al ISO: în 2017 – 5.184 lire sterline, în 2018 – 5.176 lire sterline, în 2019 – 5.224 lire sterline şi în 2020 – 5.360 lire sterline, plus costurile bancare.
 
Aceasta fără, însă, a participa la vreo reuniune a organizației și a obține un beneficiu, lucru reflectat şi în analiza eficienţei şi randamentului participării Republicii Moldova în organizaţiile internaţionale, inclusiv prin analiza cost-beneficiu, care a fost prezentată Ministerului Finanţelor de către Ministerul Agriculturii în mai 2020.
 
„Participarea Moldovei la această organizaţie s-a limitat la recepţionarea unei informaţii de ordin general şi periodic, delegarea votului altor state-membre din motivul imposibilităţii participării reprezentanţilor MADRM (acum MAIA n.r.) la reuniunile ISO, care permanent au loc în locaţii îndepărtate din punct de vedere geografic de Republica Moldova (pe alte continente), fiind dificilă acoperirea costurilor deplasării din contul instituţiei”, afirmă Ministerul Agriculturii.
 
Nici asistență, nici granturi, nici finanțare pentru agricultură
 
Totodată, MAIA susţine că ISO nu acordă asistenţă, nu finanţează proiecte de asistenţă şi nu acordă granturi pentru dezvoltarea agriculturii sau a ramurii zahărului. În plus, organizaţia nu acoperă nici costurile de participare la reuniunile sale, iar cotizaţiile merg doar pentru susţinerea echipei ISO.
 
Potrivit Ministerului Agriculturii, ISO a respins de fiecare dată solicitările Republicii Moldova de micşorare pentru ţara noastră a cotizaţiei şi, respective, a drepturilor de vot. Cu toate acestea, suntem  obligați periodic să furnizăm ISO ample date statistice despre producţia de sfeclă de zahăr şi de procesare a ei, ceea ce, la fel, necesită costuri financiare şi efort administrativ.
 
În plus, R. Moldova nu poate să îşi exercite drepturile de vot, pentru că reuniunile sunt organizate de regulă în America de Sud şi Africa. Un alt argument invocat în favoarea retragerii din ISO este faptul că în ultimii ani suprafeţele cultivate cu sfecla de zahăr sunt în scădere, la fel şi volumul zahărului procesat, ceea ce reduce din necesitatea de a păstra apartenenţa ţării la ISO.
 
Moldova are 8 voturi din 2 000
 
De notat că ISO a fost fondată în 1992, iar cei 52 de membri ai ISO dețin un număr total de 2 000 de voturi. Republica Moldova are un număr de 8 voturi, iar fiecare vot reprezintă 653 de lire sterline în bugetul administrativ pe 2019.
 
Acordul internaţional cu privire la zahăr, încheiat la Geneva la 20 martie 1992, a fost prelungit în mod regulat, cu perioade de câte doi ani. Ultima dată - la finele anului 2019, printr-o decizie a Consiliului Internațional al Zahărului.

Sursa: mold-street.com
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ WEEKENDUL LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”! Vezi agenda activităților din cadrul evenimentului

29 mai 2022

CE FACEM CU DEȘEURILE DIN AGRICULTURĂ? Cum le colectăm? Unde le depozităm?

27 mai 2022

LIPSA ACUTĂ DE SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE – principala problemă a crescătorilor de animale

27 mai 2022

BENZINA BATE AL DOILEA RECORD ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ. Trece și pragul de 31 de lei

27 mai 2022

POZE DE SENZAȚIE PE INSTAGRAM – DAUNE PENTRU FERMIERI. Rugămintea crescătorilor de lavandă pentru cei ce-și fac poze în lanurile lor

27 mai 2022

DE CE MAIA VREA DENUNȚAREA ACORDULUI INTERNAȚIONAL CU PRIVIRE LA ZAHĂR? Detalii AICI

DE CE MAIA VREA DENUNȚAREA ACORDULUI INTERNAȚIONAL CU PRIVIRE LA ZAHĂR? Detalii AICI

DE CE MAIA VREA DENUNȚAREA ACORDULUI INTERNAȚIONAL CU PRIVIRE LA ZAHĂR? Detalii AICI

loading ...