DE CE ȚINEM CONT ATUNCI CÂND AMENAJĂM CURTEA SAU GRĂDINA? Apelăm sau nu la un designer de landșaft?

06 jun 2022
În funcție de preferințe și de posibilități, în curtea casei putem avea un gazon simplu, o grădină verticală, arbuști decorativi, plante cățărătoare sau un adevărat design de landșaft, care se mai numește și design peisagistic.

Pentru a obține rezultatul dorit și pentru a ne asigura că tot ce am plantat se va prinde și ne va decora frumos ograda, cel mai indicat este să apelăm la serviciile specialiștilor în domeniu.

De ce? Ne explică arhitectul și expertul în design peisagistic, Sergiu Popovici.

Diferența dintre o curte, grădină, parc sau scuar amenajate de un amator și una executată în baza unui proiect ce include atât partea de design, cât și pe cea inginerească, este mare.

De multe ori, pentru a amenaja un spațiu verde nu este suficient doar un proiect de design. Sunt necesare de multe ori  și soluții tehnice și inginerești, care nu se văd, dar de care depinde foarte mult confortul nostru. Acestea au menirea să garanteze durabilitatea investiției și comoditatea persoanelor care beneficiază de curtea amenajată, inclusiv comoditatea în exploatare.


Aici este vorba despre multe subtilități, cum ar fi, bunăoară, proprietățile solului și specificul reliefului. Vorbind strict despre un gazon, de exemplu, vom sublinia că trebuie să se țină cont de umiditatea solului, de cantitățile de apă care se acumulează pe terenul ce urmează a fi amenajat, de căile de evacuare a apelor din precipitații.

Un alt criteriu de care trebuie să ținem cont este compoziția chimică și tipul solului. Fiecare plantă se simte bine în anumite tipuri de sol și are nevoie de un anumit regim de irigare.

Uneori pentru a avea în curte copacul, arbustul sau floarea dorită poate fi nevoie de anumite intervenții suplimentare de asigurare a unui sol în care respectiva plantă se va simți bine. Sunt plante care au nevoie de sol mai acid, altele, dimpotrivă.

Apoi, unele plante au nevoie de un sol mai umed, altele – de unul mai uscat. Astfel, două plante care din punct de vedere strict peisagistic arată bine alături, ar putea să nu se simtă bine în același sol și apare necesitatea operării de modificări care fac, totuși, posibilă din punct de vedere tehnic și tehnologic, o combinație de plante care sunt puțin compatibile din punctul de vedere al „preferințelor” lor pentru un anumit sol.

Există o mulțime de alte subtilități problematice, dar pentru toate sunt soluții. De aceea este necesar sfatul specialistului. El va face curtea dumneavoastră să fie atât frumoasă, cât și confortabilă în exploatare.




Amenajarea curții e ultimul pas pe care îl facem, pentru că mai întâi ne construim casa. Însă amenajarea curții și a grădinii trebuie planificată atunci când facem proiectul casei.

Cu cât ne dorim o curte mai stilată, cu atât este mai indicată proiectarea acesteia odată cu proiectarea casei. În caz contrar am putea să apară disonanțe stilistice și cromatice, incomodități legate de exploatare, de rețele și de căile de acces, dar și cheltuieli mai mari pe care proprietarii le suportă atunci când repară gafe provocate de faptul că multe aspecte importante nu au fost prevăzute la timpul potrivit, adică în faza de proiectare.

Este corect să ne facem măcar o schiță de amenajare a curții și aceasta să însoțească proiectul casei. Curta și casa constituie un tot întreg, ele trebuie să coexiste armonios, între spațiul interior și cel exterior trebuie să fie coerență, compatibilitate și întrepătrundere stilistică, astfel ca ele să ne bucure ochii și sufletul atunci când deschidem poarta.

Este bine să beneficiem cel puțin de o consultație din partea unui specialist în amenajarea landșaftului, înainte de a începe construcția casei. Cel mai bine ne va ajuta un arhitect care cunoaște atât partea de proiectare inginerească și arhitecturală, cât și pe cea de design peisagistic. El va ține cont de toate criteriile: înălțime, cotații, cromatică, specificul zonei, al curții, căi de acces, rețele.

E cazul aici să accentuăm și importanța potrivirii stilului gardului, casei și grădinii (curții). Pentru un rezultat frumos, cele trei trebuie să se combine armonios. În funcție de necesitățile beneficiarilor și de preferințele lor, curtea poate fi împărțită în zone, astfel ca să poată fi valorificat fiecare metru pătrat.

Cineva își dorește doar gazon și câteva plante decorative într-un stil minimalist, altcineva vrea chiar și pomi fructiferi, și mici zone pentru creșterea legumelor. Toate acestea trebuie repartizate corect pe zone. Specialiștii aplică diverse „trucuri” de design, care permit realizarea tuturor dorințelor, fără a afecta peisajul.

De exemplu, celor care-și doresc neapărat să crească legume acasă, într-o grădină stilată, le recomandăm să practice acest hobby într-o seră, pe care o separăm de restul curții cu ajutorul anumitor plante. „Șiretlicuri” de acest gen sunt multe.


Chiar dacă poate părea ceva simplu și ieftin la prima vedere, în spatele unui design de landșaft reușit se află de fiecare dată o serie de soluții de arhitectură, de inginerie, dar și de executare corectă a lucrărilor îmbinate corect.
loading ...