DEFRIȘĂRILE ILEGALE SE ȚIN LANȚ. Inspectorii de mediu vor intensifica acțiunile de control

14 sep 2022
În condițiile în care se apropie sezonul de încălzire, dar și în contextul crizei energetice, tot mai mulți oameni recurg la tăierea ilicită a copacilor. Razii recente efecuate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului în raionul Călărași au scos la iveală mai multe încălcări, transmite AGROMEDIA, cu referire la ecopresa.md.

Pădurarul cantonului nr. 12 al Ocolului Silvic Călărași a fost stopat pentru transportarea masei lemnoase pe traseul R-23, Pârjolteni-Lozova.

Potrivit șefului Inspecției pentru Protecția Mediului Călărași, Veniamin Ghilan, pădurarul respectiv s-a ales cu un proces verbal, conform prevederilor Codului Contravențional, fiindu-i aplicată și o amendă în valoare de 10 mii de lei. Într-o parcelă a aceluiași canton, cetățeanul N.I. a fost amendat cu suma de 5 mii de lei pentru tăierea ilicită a unui arbore de specia tei, cu diametrul cioatei de 36 de centimetri.

Masa lemnoasă, în volum de 0,95 metri steri – lemn de foc specie tare, și masa lemnoasă, în volum de 1,06 metri steri – lemn de lucru specia tei, transportată fără acte de proveniență a fost ridicată și transmisă întreprinderilor silvice în a cărei rază a fost depistată transportarea.

„De obicei, în cazul unor astfel de încălcări, Agenția „Moldsilva” le aplică pădurarilor mustrare aspră, care poate ajunge până la eliberarea din funcție”, a specificat Ion Bulmaga.

Inspectorii de mediu au mai întocmit un proces-verbal și cetățeanului T. A., cu aplicarea amenzii în valoare de 5 mii de lei, pentru eliberarea masei lemnoase fără acte de proveniență dintr-o altă parcelă a cantonului nr. 13 a Ocolului Silvic Călărași. Pădurarul cantonului nr.12 a primit încă o amendă în valoare de 20 de mii de lei, sub același cap de acuzare.

Valoarea prejudiciului adus mediului în cazul tăierilor ilicite a arborilor se calculează în conformitate cu prevederile Codului Silvic, în funcție de diametrul arborelui tăiat și de zona în care acesta a crescut (dacă face sau nu parte din fondul forestier). În calcularea prejudiciului de mediu se mai ține cont și de specia arborelui, valoarea fiind mai mare în cazurile în care sunt extrase conifere (brazi, pini, molizi etc).
 
„Defrișările ilegale sunt un fenomen care apare în special în perioada rece a anului. Inspectoratul pentru Protecția Mediului va intensifica acțiunile de control, până când toată lumea va înțelege că trebuie să se intre într-un circuit legal, fără ca să mai existe abateri. Aceste acțiuni au loc în colaborare cu inspectoratele de poliție. Raidurile în teritoriu vor avea loc mai des, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte”, a declarat Ion Bulmaga, șeful IPM.

Ion Bulmaga a menționat că urmează să fie elaborat un nou Cod Silvic, care ar putea majora valoarea prejudiciului cauzat mediului în astfel de cazuri.
loading ...