DEZASTRU ÎN TOATĂ ȚARA: Ploile cu grindină au compromis culturi agricole și livezi întregi. Vezi cu ce roadă au rămas fermierii

25 jun 2020

Ravagii pe întreg teritoriul țării. În urma ploilor puternice cu grindină din ultimile zile, zeci de gospodării și câmpuri agricole au fost distruse. Din cauza cantitățilot mari de precipitații, solul nu a reușit să absoarbă apa, iar culturile agricole au rămas inundate. În nordul Moldovei, grindina a compromis o mare parte din roadă.

 “Avem în total 185 ha de culturi, o bună parte din ele au fost foarte afectate de grindină și nu știm ce o să mai fie din ele. Au avut de suferit aproximativ 20 ha de porumb, iar din 40 ha de grâne cam jumătate au fost afectate de grindină și a mai rămas câte puțin din cultura de soia. De când deținem aceste terenuri agricole, nu ne-am mai ciocnit cu astfel de situații. Din soia care crește la 10 cm de pământ, au rămas doar tulpini goale. Am așteptat că vom obține aproximativ 700 tone de porumb, iar acum idee nu am ce să facem. Vom avea de pierdut foarte mult anul acesta”, a povestit Tatiana Borș, satul Pererîta, raionul Briceni.

Intemperiile au afectat și terenurile agricole din centrul țării. Agricultorii susțin că au mai avut parte de grindină, însă anul acesta precipitațiile au distrus culturile în totalitate.

Am două câmpuri cu o suprafață totală de crica 184 de ha, unde am cultivat porumb și floarea-soarelui. Din porumb a rămas doar partea centrală, însă după patru zile a început să își revină câte un pic. El este mult mai afectat decât floarea-soarelui. Ne planificăm să strângem în jur de 10 tone de porumb, însă din cauza grindinei aproximativ 3 tone au fost distruse. De asemenea, o să avem de suportat cheltuieli suplimentare pentru fungicide și îngrășăminte, care sunt necesare pentru a salva roada ce a rămas”, a menționat Vasile Butnari, agricultor din localitatea Sculeni, Ungheni.

În același timp, grindina a compromis și livezile din nordul țării. Nu doar fructele au avut de suferit, dar și ramurile pomilor. Agricultorii care au mere se plâng că pierderile vor fi colosale.Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a anunţat, până în data de 3 iulie, Cod Portocaliu de ieşire a apei din luncă. Există riscul de inundații în mai multe localități din țară. În acelși timp, nivelul apei în râul Nistru a crescut cu 3,5 metri, în apropiere de orașul Otaci. De asemenea, va crește nivelul apei pe porțiunea Criva-Costești-Stânca. Hidrologii avertizează și despre ieșirea apei din lunca râului Prut în raioanele Briceni și Edineț.

DEZASTRU ÎN TOATĂ ȚARA: Ploile cu grindină au compromis culturi agricole și livezi întregi. Vezi cu ce roadă au rămas fermierii

DEZASTRU ÎN TOATĂ ȚARA: Ploile cu grindină au compromis culturi agricole și livezi întregi

Vezi cu ce roadă au rămas fermierii

DEZASTRU ÎN TOATĂ ȚARA: Ploile cu grindină au compromis culturi agricole și livezi întregi. Vezi cu ce roadă au rămas fermierii

loading ...