DEZVOLTAREA OPORTUNITĂȚILOR DE AFACERI PENTRU FEMEILE PRODUCĂTOARE

10 feb 2022
La Chișinău a avut loc, astăzi, o masă rotundă cu privire la dezvoltarea oportunităților de afaceri pentru femeile producătoare. Scopul evenimentului a fost de a analiza rolul femeilor antreprenoare în sectorul agricol, de a identifica principalii factori ai vulnerabilității acestora și de a evalua dimensiunea de gen în agricultură.

 În debutul evenimentului, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie SCRIPNIC, a remarcat că, autoritățile statului sunt focusate pe crearea facilităților economice pentru femei în agricultură, prin sporirea accesului la investiții și asistență pentru dezvoltarea afacerilor agricole.

 „Femeile-fermier din Republica Moldova benficiază activ de subvenții din partea statului pentru toate domeniile încadrate în Regulamentul privind condițiile, ordinea și procedura de acordare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, în anul 2021 circa 800 de femei au depus dosare pentru a beneficia de subvenții în sectorul agricol. Totodată, cu referire la subvenționarea în avans a proiectelor start-up, în anul 2021, au fost selectate spre finanțare 40 de dosare, dintre care 22 vor fi administrate de femei. Acest fapt demonstrează că, femeile sunt încurajate și motivate să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol și rural”, a subliniat Iurie SCRIPNIC.

În cadrul evenimentului au fost organizate câteva paneluri de discuții, unde s-a analizat experiența altor state din regiune privind oferirea suportului pentru femeile din zona rurală și s-a realizat prezentarea raportului de evaluare a necesităților femeilor producătoare în dezvoltarea durabilă a afacerilor.

La eveniment a participat E. S. Katarina FRIED, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Dominika STOJANOSKA, reprezentantă de țară UN Women Moldova, Ramund JEHLE, reprezentantul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) și femei-fermier ce au beneficiat de subvenții din bugetul național și din fondurile europene.
 

DEZVOLTAREA OPORTUNITĂȚILOR DE AFACERI PENTRU FEMEILE PRODUCĂTOARE

DEZVOLTAREA OPORTUNITĂȚILOR DE AFACERI PENTRU FEMEILE PRODUCĂTOARE

DEZVOLTAREA OPORTUNITĂȚILOR DE AFACERI PENTRU FEMEILE PRODUCĂTOARE

loading ...