Una din cele mai mari probleme ale instituției este digitalizarea proceselor. Noi trebuie să avem toate dosarele digitalizate. În UE, doar prin introducerea numărului cadastral în sistem, au acces la istoricul terenului agricol pentru 7 ani. Este un instrument necesar mai ales pentru implementarea plăților directe pe care și le doresc fermierii.
În prezent, noi nu suntem pregătiți să accesăm plățile directe. Politica Agricolă Comună presupune mai multe rigori, printre care: registrul digital al fertilizării solului pentru 7 ani; randamentul producției pe acel teren și vânzarea producției. Toate aceste date trebuie să coincidă cu datele Biroului Național de Statistică. Or, un număr foarte mic din fermierii noștri au această evidență în sistem digital. Și avem o mare discrepanță între date de la diverse instituții din țară, susține Diana Coșalîc.
De asemenea, AIPA, instituția care ar urma să gestioneze fondurile de preaderare la care va avea acces țara noastră, nu are suficiente resurse umane. În prezent, instituția se confruntă cu un deficit mare de angajați. Motivul principal sunt salariile foarte mici. Un angajat AIPA are salariul brut de 10 500 de lei, iar un șef de direcție în cadrul instituției – 15 700 lei.
Suntem instituția care gestionează cel mai mare fond, dar angajații noștri primesc cele mai mici salarii. Cu astfel de salarii, este foarte greu să menții angajații în instituții. În ultimii 2 ani, am beneficiat de 2 majorări cu 4 mii de lei în total. Am cerut și în acest an o nouă majorare, am înaintat 3 modalități de majorare a salariilor, rămâne să vedem decizia prim-ministrului. Noi trebuie să fortificăm capacitățile instituției și să avem cu cine lucra atunci când vom beneficia de fondurile de preaderare. Volumul de lucru se va tripla, se adaugă raportarea către UE. Dacă mă întrebați dacă avem în prezent capacitatea să gestionăm acele fonduri, voi răspunde sincer NU. Motivul este că suntem puțini și nu întrunim standardul de securitate a informației.
În prezent, în tot parcursul de examinare a dosarelor pentru solicitare a subvențiilor sunt implicate 93 de persoane. În timp, poate dura de la 40 de zile până la 6 luni. Cadrul normativ ne obligă să finalizăm acest proces în 90 de zile lucrătoare.
Poate am reuși să ne încadrăm în acest interval dacă dosarele depuse ar fi complete. Din 3 dosare depuse, 2 nu sunt perfectate complet. Avem 15 dosare rămase în examinare încă din 2023. Agenții economici nu au prezentat toate actele necesare.

Agenția este în proces continuu de modernizare și pregătire pentru întrunirea standardelor UE.
Din 2016, implementăm standarde internaționale. Avem acorduri de colaborare cu agenții de plăți din 8 țări membre UE. Suntem la al 2-lea proiect twinning, în aprilie, va demara al 3-lea astfel de proiect. Scopul acestora este consolidarea capacității instituționale a AIPA de a administra măsurile de sprijin în Agricultură și Dezvoltare Rurală în conformitate cu normele și standardele UE, susține Diana Coșalîc.
În 15 ani de la fondare, AIPA a gestionat 13 miliarde 610 milioane de lei, care au fost distribuiți pentru 11 mii de fermieri ce au investit în 640 mii de obiecte: plantații, ferme zootehnice, echipamente agricole, frigidere etc.
În 2025, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural este de 1,7 miliarde de lei.