DISPARE ULEIUL FLORIS DE PE RAFTURI? Ce spune managerul Grupului Trans-Oil?

10 aug 2022
Grupul Trans-Oil susține că nu mai poate subvenționa prețul uleiului de floarea-soarelui și amenință cu stoparea activității uzinei din Bălți dacă, Guvernul prin Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) nu anulează decizia din 18 mai 2022, cu privire la nerambursarea TVA la exportul de ulei, transmite AGROMEDIA, cu referire la mold-street.com.

Vitalie Butnaru, manager financiar al Grupului de companii Trans-Oil, anunță că doar atunci când vânzările de ulei pentru export vor fi iarăși profitabile, acest profit va acoperi pierderile înregistrate de uzină în prezent pe piața internă.

„Această decizie naționalizează aproape 11% din veniturile din vânzări ale uzinei (luând în considerare că exportul uleiului reprezintă 93% din vânzările uzinei). Aceste 11%, nerestituite de stat, se înscriu la cheltuielile uzinei, ceea ce iarăși majorează costul de producere a uleiului cu 11%”, susține Vitalie Butnaru.

Mai mult, TVA-ul pe care uzina îl achită atunci când cumpără semințe de floarea-soarelui, materiale auxiliare și servicii utilizate pentru producerea uleiului pentru export, nu mai este restituit la exportul de facto al uleiului, dar este trecut la cheltuielile perioadei. Astfel, TVA-ul achitat de uzină și care trebuia să îi fie restituit la export, nu mai este restituit de stat și este trecut la cheltuielile uzinei.

Potrivit managerului, majorarea cheltuielilor cu aproximativ 11% cauzează necompetivitatea Grupului Trans-Oil și a uleiul moldovenesc pe piețele externe. Consecința va fi una “simplă” – Trans-Oil va scădea din activitatea sa operațională în țară, până la sistarea producerii de ulei în Republica Moldova.

Printre riscurile deciziei de a refuza rambursarea TVA-ului la exportul uleiului este scăderea sau inexistența plăților și contribuțiilor la bugetele de toate nivelele.

„Una din consecințe va fi și pierderea colectivului de aproximativ 750 de specialiști și lucrători calificați, care activează în uzinele de ulei ale Grupului din Bălți și Ceadîr-Lunga. Va fi pierdut și know-how-ul de prelucrare industrială a semințelor de floarea-soarelui.

Uzina de la Bălți nu poate lucra la o capacitate de 7% pentru a furniza ulei doar pe piața locală – uzina sau lucrează la o capacitate de 60-70%-80%, sau nu lucrează deloc.

Din punct de vedere tehnic, uzina nu poate să lucreze la 7% capacitate, nu este posibil”, precizează Vitalie Butnaru.

În perspectivă, uleiul de brand local “Floris” va dispărea, iar Republica Moldova va fi nevoită să importe ulei din România sau Ucraina, fără a mai putea controla prețul de import.

Grupul Trans-Oil ar putea menține plafonarea prețului la ulei pentru o perioadă mai îndelungată, asigurând consumul intern cu ulei ieftin, dacă decizia CSE este anulată în perioada imediat următoare.

Având în vedere că starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, prin hotărârea Parlamentului, a fost prelungită cu încă 60 de zile, Grupul Trans-Oil își ia angajamentul ca, cel puțin până în luna septembrie, să mențină prețul pentru o sticlă de ulei „Floris” la poarta uzinei la valoarea de 29 lei și 10 bani (TVA inclus).

În cazul în care anularea se tărăgănează, trecând peste limita de 4 săptămâni, nu există un pronostic pozitiv cu privire la ceea ce urmează să se întâmple în septembrie – decembrie.
loading ...