ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ ÎNTRE SUPERSTIȚII ȘI ȘTIINȚĂ. Este ziua în care sărbătorim recoltele. Ce e bine și ce nu să facem azi

22 sep 2021
E oficial - toamna își intră în drepturi de azi, 22 septembrie, ora 22:21, din punct de vedere astronomic. Este vorba despre un fenomen care are loc anual și anume echinocțiul de toamnă, acel moment când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ.

Cunoaștem două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă. În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, în emisfera nordică are loc echinocţiul de toamnă. Acesta reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie al eclipticii cu ecuatorul ceresc, egalând durata zilelor cu cea a nopţilor.

Toamna vine nu doar din punct de vedere astronomic, dar şi, bineînţeles, „meteorologic”. De cele mai multe ori până în preajma acestei date vremea rămâne caldă şi stabilă, cu aspecte de vară, după, însă sezonul rece îşi face simţită prezenţa tot mai mult. În plus, potrivit oamenilor de știință, acest eveniment astronomic marchează înlocuirea nopţilor călduroase de vară cu nopţi lungi şi reci de toamnă.

Începând cu 22 septembrie, durata zilelor va fi în scădere, iar cea a nopţilor va creşte, până când va avea loc solstiţiul de iarnă, la 21 decembrie.

Dacă e să ne întoarcem la ce spun miturile populare, atunci echinocţiul de toamnă este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, lumină şi întuneric, dar şi cel intre viaţă şi moarte.
Echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și sărbătorirea acestui eveniment prin „sărbătoarea recoltelor”. Oamenii din sate obișnuiesc să sfințească bucatele din recoltă. Se spune că aceste legume și fructe capătă puteri tămăduitoare.

Se bat nucile, se ung florile cu mir și nu se ceartă copiii

Există un șir de superstiții legate de această zi:
  • Bătrânii spuneau că, după cum va fi vremea în această zi, aşa va fi şi anul viitor. 
  • Conform tradiţiei populare, dacă va ploua în această dimineaţă de 22 septembrie, primăvara va fi ploioasă, iar dacă va fi soare la amiază, înseamnă un an bun;
  • Se spune că în această zi de echinocţiu de toamnă se bat nucile şi se scutur merele şi gutuile;
  • În popor se spune că în această zi florile sunt supărate şi plâng, iar ca să rămână frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfinţit;
  • Este bine ca în ziua echinocţiului gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeşi;
  • Cei care au copii nu au voie să-i certe, pentru că aceştia vor avea impresia toată viaţa că au puţin de cules;
  • Nu este bine să te speli pe faţă până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieşi din casă.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De-a lungul timpului, echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, cel mai frecvent, însă, pe 22 sau 23 septembrie.

În acest an, echinocţiul de toamnă are loc la data de 22 septembrie, ora 22:21.
 
loading ...