ERBICIDAREA DE TOAMNĂ: IMPORTANȚĂ, CRITERII DE APLICARE

24 oct 2022
Combaterea buruienilor este principala lucrare de îngrijire a cerealelor păioase. Cercetările au demonstrat că pierderile de producție în cazul grâului, de exemplu, din cauza concurenței buruienilor sunt aproximativ de 10 – 20%, dar pot ajunge în situații extreme până la 60 – 70%. Pierderile pot fi evitate prin erbicidarea din toamnă, atunci când buruienile se află în stadiul de creștere activă și sunt sensibile la acțiunea erbicidelor. Pentru efectul scontat, este foarte importantă aplicarea la timpul potrivit a preparatelor, în funcție de faza de dezvoltare a culturii și condițiile climaterice.

Despre importanța erbicidării de toamnă și principalele criterii de care fermierii trebuie să țină cont la aplicarea preparatelor aflăm de la Mihai Bostan, Promotor Corteva Agriscience.

Condițiile prielnice pentru dezvoltarea culturilor cerealiere sunt favorabile inclusiv și pentru creșterea buruienilor – răpitorii de îngrășăminte, apă și bioxid de carbon, care se simt și ele foarte bine la umiditate și temperaturi generoase. Asta duce la crearea unui mediu concurențial între buruieni și cultura semănată.

Mai ales la începutul perioadei de vegetație, plantele au o capacitate de suprimare mai mică față de buruieni. Este foarte important, dacă apar buruienile în faza de 2-3 frunzulițe ale grâului, să intervenim cât de repede posibil. Astfel ca toate elementele nutritive din sol să fie disponibile doar pentru cultura de grâu, acesta să se dezvolte solitar, fără a avea concurenți în faza incipientă de dezvoltare.

Dacă aplicăm erbicidul mai târziu, după ce buruienile au reușit să-și formeze o anumită cantitate de substanță organică, aceasta revine în sol, dar sub o formă care nu va fi utilizată de grâu.

Pe piață, sunt soluții, produse erbicide care pot fi aplicate în toamnă, dar au inclusiv efect de sol, care se reactivează primăvara. Astfel, buruienile care nu au răsărit toamna vor fi suprimate de efectul rezidual de sol al erbicidului înainte de a răsări în primăvară. Astfel, este mare probabilitatea ca după aplicarea de toamnă, în termeni optimi a acestor produse să nu mai avem nevoie de erbicidare în primăvară. Este un aspect destul de important, întrucât intervenția cu erbicide primăvara are și un efect de stres asupra culturii de grâu. Este cunoscut faptul că erbicidarea de primăvară va reduce un anumit procent din producție, explică specialistul.



Condițiile climaterice reprezintă un alt factor de importanță majoră atunci când vorbim despre erbicidare. Temperaturile pot influența eficacitatea tratamentelor de protecție a plantelor. La indicații de temperatură mai scăzută buruienile își pierd vigoarea și absorb mai lent substanța activă dată, care urmează să le combată.

De multe ori, însă, perioada în care apare necesitatea erbicidării de toamnă la cereale coincide cu scăderea temperaturilor. În aceste condiții, fermierii trebuie să țină cont de prognozele meteorologilor pentru a alege momentul oportun de aplicare a erbicidelor.

Pentru o absorbție mai rapidă și un efect mai înalt al erbicidului bineînțeles că avem nevoie de condiții climaterice optime. Asta ar însemna nu mai jos de + 15 grade în timpul nopții și nu mai mult de +27 grade ziua. Toamna însă, este evident că temperaturile sunt mult mai scăzute. În aceste condiții, pentru aplicarea erbicidelor, agricultorii trebuie să aleagă zilele cu cele mai înalte valori termice ale perioadei.

Astfel, dacă grâul are deja 2 frunzulițe dezvoltate, fermierul va urmări momentul când curba temperaturilor este cea mai ridicată și atunci va interveni în câmp.

Bineînțeles, am putea erbicida și mai târziu, dacă nu vom avea temperaturi negative în timpul nopții. Valorile sub zero grade ar putea într-o anumită măsură să reducă viteza de acțiune a erbicidului. În funcție de preparat, pentru cele cu un conținut mai puțin reușit, efectul ar putea fi redus chiar până la 0.

Fermierul ar trebui să urmărească ca 2 zile până la aplicarea erbicidului să nu avem temperaturi negative și e de dorit în următoarele 4, 5 zile după aplicare, de asemenea, mercurul din termometre să nu coboare sub 0 grade.

De exemplu, zilele acestea, meteorologii transmit temperaturi de până la +20 de grade Celsius, perioadă foarte bună pentru aplicarea erbicidului, însă, accentuez, dacă faza de dezvoltare a culturii permite (minim 2 frunzulițe). Dimineață am avut și rouă destul de mare, fapt care demonstrează că buruienile sunt într-o turgescență foarte bună, cu toate stomatele deschise, gata să primească erbicidul. Deci, în câmpurile în care grâul a fost semănat mai devreme și este deja în faza de 2-3 frunzulițe, fermierii pot interveni, accentuează Mihai Bostan.
loading ...