EXPERȚI INTERNAȚIONALI VOR FACILITA ACCESUL FERMIERILOR MOLDOVENI LA PROGRESUL TEHNOLOGIC

25 feb 2022

Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în comun cu cei ai Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), au avut ieri o rundă de discuții cu experți internaționali, în scopul accelerării implementării și dezvoltării tehnologiilor digitale în agricultură. Părțile au explorat mecanismele existente menite să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea întreprinderilor agroindustriale, să sporească reziliența climatică și sustenabilitatea în agricultură.

„Prioritatea noastră este să susținem fermierii în achiziționarea și implementarea tehnologiilor viitorului prin soluții digitale eligibile în agricultură. Datorită studiilor demarate în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA) finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Guvernul Suediei, vom formula o viziune actualizată în domeniu și vom identifica soluții optime în beneficiul cetățenilor, din perspectiva digitalizării”, a declarat la întrunire ministrul Agriculturii Viorel Gherciu.

La rândul său, ADMA planifică inițierea unui nou program de împrumuturi, susținute adițional cu asistență tehnică, mentorat și servicii de consultanță, precum și granturi, astfel încât întreprinderile moldovenești din sectorul agro-alimentar să poată achiziționa și implementa tehnologii avansate în sectorul agricol.

În acest scop, ADMA și Proiectul FTA colaborează pentru a dezvolta o viziuni-cadru de adoptare a tehnologiilor digitale și avansate în lanțurile valorice din agricultura Republicii Moldova. Acest Cadru strategic de transformare digitală în agricultură și foaia sa de parcurs vor fi implementate prin programele ADMA, precum și cu suportul altor parteneri și instituții responsabile.

Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Guvernul Suediei, are drept scop sporirea competitivității și integrarea pe piața globală a industriilor strategice din Moldova; crearea unei forțe de muncă cu abilități digitale, pregătită pentru viitor și adaptabilă, consolidând legătura dintre educație și sectorul privat; stimularea întreprinderilor de a adopta tehnologii ce sporesc productivitatea și implementarea inovațiilor care stau la baza economiei digitale, valorificând creativitatea, cunoștințele și tehnologiile pentru o creștere durabilă. FTA ajută companiile să realizeze tranziția către modele de afaceri circulare și durabile și să aplice practici și tehnologii ecologice, în scopul de a construi o economie și o societate robustă în R. Moldova.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

EXPERȚI INTERNAȚIONALI VOR FACILITA ACCESUL FERMIERILOR MOLDOVENI LA PROGRESUL TEHNOLOGIC

EXPERȚI INTERNAȚIONALI VOR FACILITA ACCESUL FERMIERILOR MOLDOVENI LA PROGRESUL TEHNOLOGIC

EXPERȚI INTERNAȚIONALI VOR FACILITA ACCESUL FERMIERILOR MOLDOVENI LA PROGRESUL TEHNOLOGIC

loading ...