EXPLOATAREA ABUZIVĂ A PĂDURILOR: Moldsilva vine cu un program privind trasabilitatea lemnului

03 dec 2021
Agenția Moldsilva intenționează să implementeze un program privind trasabilitatea lemnului. Potrivit directorului Agenției, Vadim Stîngaci, platforma va permite urmărirea procesului de la obținerea autorizației, a locului de tăiere până la beneficiar. Acesta este una dintre acțiunile pe termen scurt prin care Moldsilva își propune să lupte cu exploatarea abuzivă a pădurilor, anunță AGROMEDIA cu referire la ecopresa.md.
 
Într-o intervenția în cadrul evenimentului „Acțiuni comune de împădurire a Moldovei” desfășurat astăzi, 3 decembrie, la Lozova, Stîngaci a relatat că rezultatele controalelor efectuate de colaboratorii Moldsilva și a celor de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului deseori atestă că sunt încălcări la întocmirea materialelor primare, anume materialele care sunt premergătoare obținerii autorizației pentru efectuarea tărielor.


 
Astfel, Agenția și-a propus să reevalueze parchetele și materialele care urmează a fi prezentate pentru obținerea autorizației pentru 2022. În acest mod, potrivit directorului Moldsilva, se vor exclude erorile care se atestă și anume nu va fi inclus mai mult volum, cantitate de masă lemnoasă și nu va fi mărit numărul de arbori care urmează a fi exploatați.
 
„Deseori se atestă că în materialele primare este un volum evidențiat, dar de facto, rezultatele controalelor denotă că urma să fie obținut un volum mult mai mare. Cantitatea – surplusul obținut ilegal - se comercializează și suntem în situația că materialul obținut legal de masă lemnoasă putrezește pe parchet”, relatează Vadim Stîngaci.
 
Cetățenii vor alege de unde să cumpere lemnul
 
De asemenea, printre măsurile care urmează a fi implementate în perioada următoare se numără și modificarea metodologiei de calcul a prețului la masa lemnoasă. Adică, cetățenii să poată alege de unde să cumpere lemnul, direct de pe parchet la un preț mai mic, sau de la dezpozit la un preț mai mare.
 
Pentru a combate tăirile ilcite, Moldsilva va semna un acord și va intensifica colaborarea cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Stîngaci spune că vor fi formate grupe mixte de lucru și astfel vor fi evitate și suspiciunile că anagajații Agenției acoperă anumite ilegalități sau anumite interese.
 
Totodată, pentru ca cetățenii să fie informați, Agenția își propune ca în parchetele unde au loc lucrări să fie instalate panouri informative ca orice cetățean să cunoască tipul lucrărilor, numărul autorizației și ce volum de lemn urmează a fi obținut de pe suprafața dată.
 
Măsurile date au fost menționate de Stîngaci drept răspuns la întrebarea Președintei Maia Sandu despre acțiunile pe care le va efectua Moldsilva în viitorul imediat pentru a combate exploatarea abuzivă a pădurilor și combaterea tăierilor ilegale.
 
Sursa: https://ecopresa.md/
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

FERMIERII DIN REGIUNEA DE SUD A ȚĂRII au dezbătut Strategia națională de dezvoltare agricolă

25 jan 2022

SE SCUMPESC. Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere. Limitele stabilite de ANRE

25 jan 2022

APROVIZIONAREA ŞI DISTRIBUIREA INPUTURILOR AGRICOLE DISCUTATE DE CĂTRE AUTORITĂȚI

24 jan 2022

GRIPĂ AVIARĂ DEPISTATĂ ÎN RAIONUL TELENEȘTI. Ce despăgubiri vor primi proprietarii păsărilor nimicite

24 jan 2022

MINISTERUL MEDIULUI vrea să modifice Hotărârea Guvernului prin care s-a sistat temporar exportul de masă lemnoasă

24 jan 2022

EXPLOATAREA ABUZIVĂ A PĂDURILOR: Moldsilva vine cu un program privind trasabilitatea lemnului

EXPLOATAREA ABUZIVĂ A PĂDURILOR: Moldsilva vine cu un program privind trasabilitatea lemnului

EXPLOATAREA ABUZIVĂ A PĂDURILOR: Moldsilva vine cu un program privind trasabilitatea lemnului

loading ...