EXPLOATAREA ABUZIVĂ A PĂDURILOR: Moldsilva vine cu un program privind trasabilitatea lemnului

03 dec 2021
Agenția Moldsilva intenționează să implementeze un program privind trasabilitatea lemnului. Potrivit directorului Agenției, Vadim Stîngaci, platforma va permite urmărirea procesului de la obținerea autorizației, a locului de tăiere până la beneficiar. Acesta este una dintre acțiunile pe termen scurt prin care Moldsilva își propune să lupte cu exploatarea abuzivă a pădurilor, anunță AGROMEDIA cu referire la ecopresa.md.
 
Într-o intervenția în cadrul evenimentului „Acțiuni comune de împădurire a Moldovei” desfășurat astăzi, 3 decembrie, la Lozova, Stîngaci a relatat că rezultatele controalelor efectuate de colaboratorii Moldsilva și a celor de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului deseori atestă că sunt încălcări la întocmirea materialelor primare, anume materialele care sunt premergătoare obținerii autorizației pentru efectuarea tărielor.


 
Astfel, Agenția și-a propus să reevalueze parchetele și materialele care urmează a fi prezentate pentru obținerea autorizației pentru 2022. În acest mod, potrivit directorului Moldsilva, se vor exclude erorile care se atestă și anume nu va fi inclus mai mult volum, cantitate de masă lemnoasă și nu va fi mărit numărul de arbori care urmează a fi exploatați.
 
„Deseori se atestă că în materialele primare este un volum evidențiat, dar de facto, rezultatele controalelor denotă că urma să fie obținut un volum mult mai mare. Cantitatea – surplusul obținut ilegal - se comercializează și suntem în situația că materialul obținut legal de masă lemnoasă putrezește pe parchet”, relatează Vadim Stîngaci.
 
Cetățenii vor alege de unde să cumpere lemnul
 
De asemenea, printre măsurile care urmează a fi implementate în perioada următoare se numără și modificarea metodologiei de calcul a prețului la masa lemnoasă. Adică, cetățenii să poată alege de unde să cumpere lemnul, direct de pe parchet la un preț mai mic, sau de la dezpozit la un preț mai mare.
 
Pentru a combate tăirile ilcite, Moldsilva va semna un acord și va intensifica colaborarea cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Stîngaci spune că vor fi formate grupe mixte de lucru și astfel vor fi evitate și suspiciunile că anagajații Agenției acoperă anumite ilegalități sau anumite interese.
 
Totodată, pentru ca cetățenii să fie informați, Agenția își propune ca în parchetele unde au loc lucrări să fie instalate panouri informative ca orice cetățean să cunoască tipul lucrărilor, numărul autorizației și ce volum de lemn urmează a fi obținut de pe suprafața dată.
 
Măsurile date au fost menționate de Stîngaci drept răspuns la întrebarea Președintei Maia Sandu despre acțiunile pe care le va efectua Moldsilva în viitorul imediat pentru a combate exploatarea abuzivă a pădurilor și combaterea tăierilor ilegale.
 
Sursa: https://ecopresa.md/

EXPLOATAREA ABUZIVĂ A PĂDURILOR: Moldsilva vine cu un program privind trasabilitatea lemnului

EXPLOATAREA ABUZIVĂ A PĂDURILOR: Moldsilva vine cu un program privind trasabilitatea lemnului

EXPLOATAREA ABUZIVĂ A PĂDURILOR: Moldsilva vine cu un program privind trasabilitatea lemnului

loading ...