FAO: CREȘTE PREȚUL PRODUSELOR ALIMENTARE LA NIVEL GLOBAL. Motivul

08 dec 2021

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna noiembrie 2021, acest indice a crescut cu 1,2% comparativ cu luna octombrie, până la 134,4 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iunie 2011. FAO subliniază că acest indice continuă să se apropie de recordul absolut de 137,6 puncte, înregistrat în luna februarie 2011, anunță AGROMEDIA cu referire la AgroRomania.ro.
 
Laptele praf, untul și pâinea sunt în mare parte responsabile de creșterea globală înregistrată în luna noiembrie, ca urmare a cererii puternice la nivel mondial și a cotațiilor ridicate la materiile prime agricole, în frunte cu grâul.
 
În ceea ce privește prețurile lactatelor, indicele calculat de FAO a înregistrat o creștere de 3,4% comparativ cu luna octombrie, în condițiile în care „cumpărătorii încearcă să se aprovizioneze pe termen scurt pe fondul prognozelor referitoare la o înăsprire a piețelor”, susține FAO.
 
De asemenea, prețul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3,1% în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, în condițiile în care prețul grâului a atins cel mai ridicat nivel de după luna mai 2011.
 
„Această creștere reflectă cererea puternică pe fondul livrărilor limitate, în special pentru grâul de calitate superioară, precum și îngrijorările cu privire la ploile insuficiente din Australia și posibilitatea modificării măsurilor de export în Federația Rusă”, subliniază FAO.
 
În schimb, prețul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scăzut ușor cu 0,3%, ca urmare a diminuării cotațiilor la uleiul de soia și uleiul de rapiță, dar și a scăderii prețului petrolului. La rândul său, prețul global la carne calculat de FAO a scăzut cu 0,9% în noiembrie, aceasta fiind a patra lună de scădere consecutivă.
 
Sursa: AgroRomania.ro

FAO: CREȘTE PREȚUL PRODUSELOR ALIMENTARE LA NIVEL GLOBAL. Motivul

FAO: CREȘTE PREȚUL PRODUSELOR ALIMENTARE LA NIVEL GLOBAL

Motivul

FAO: CREȘTE PREȚUL PRODUSELOR ALIMENTARE LA NIVEL GLOBAL. Motivul

loading ...