După ce au anunțat că vor ieși la proteste, fermierii au fost invitați la masa de discuții cu autoritățile. În urma întrunirii cu Prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul agriculturii și industriei alimentare Viorel Gherciu și președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară din Parlament, Vladimir Bolea, agricultorii din Căușeni spun că au rămas nemulțumiți pentru că nu au primit nici un răspuns la solicitările lor, transmite AGROMEDIA, cu referire la studio-l.online.
În cadrul protestului de marți a fermierilor, Sergiu Stefanco membrul Asociației Forța Fermierilor care a fost prezent la negocierile cu prim-ministra spune că reacția autorităților este departe cea așteptată de fermieri.
Așteptăm pași concreți din partea guvernării. Am argumentat toate cheltuielile și costurile agricultorilor. M-a uimit faptul că dna Prim-ministru a plecat la jumătate de ședință, fără ca să stabilim pași concreți, fără ca să ajungem la un consens. Dat fiind faptul că agricultorii au anunțat că ies în stradă, iar dna Prim-ministru are alt ceva mai important în țară de făcut, înseamnă că noi, agricultura, nu suntem o ramură prioritară în țara noastră.
Este dificil, noi nu am cerut foarte mult, cu toate că sunt mii de probleme. Începând de la secetă, fără irigare, fără sisteme antigrindină. Am cerut elementarul, accizele la motorină care este o taxă de lux, susține Sergiu Stefanco.
Fermierul menționează că producătorii moldoveni au nevoie urgent să vândă cerealele din roada anului trecut. Potrivit acestuia, producția care stă depozitată în hambare își pierde din calitate, respectiv și din preț.
Noi procurăm motorină scumpă, îngrășăminte, chimicale scumpe, semințe scumpe, piese de schimb scumpe, asistăm la monopol pe piața petrolieră, a imputurilor, pe piața cerealieră, cea a pieselor de schimb și tot noi, agricultorii suntem de vină și suntem arătați negativ în fața societății. Noi, care credităm statul cu TVA în fiecare an. Dacă seceta se agravează și următoarele zile nu plouă, suntem compromiși. Ieri a început secerișul în zona Căușeni la orz. Recolta este de 1 tonă. Cam cât ar trebui să coste kg de orz. Nu putem vinde sub sinecost. Cum să dezvoltăm viața la sat? Am vorbit cu un coleg care ieri a început recoltarea la orz și spune că nu se vinde, nu-i dă nimeni nici un preț.
Suntem strânși din toate părțile și lăsați față în față cu monopoliștii și producătorii străini cu care noi nu putem concura. Degeaba se declară frumos în presă că se deschide piața europeană pentru produsele noastre. Noi nu suntem competitivi. Produsul nostru este mai scump decât în străinătate. În Polonia, 40% din producția mărului este subvenționată. În Turcia, orice kg de legume exportat la valoarea de 1 euro, mai primește 1 euro de la stat. Dar la noi?, a menționat Sergiu Stefanco.
Acciza la motorină urmează a fi compensată retroactiv de către stat, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei.