Fermierii anunță proteste. Ei vor veni mâine, 13 iulie, în fața Guvernului pentru a susține Membrii Sindicatelor Universității Agrare de Stat din Moldova, care solicită revizuirea reformei învățământului superior anunțată de Ministerul Învățământului.
Sindicatele UASM protestează împotriva deciziei guvernului de a comasa UASM cu Universitatea Tehnică. Agricultorii de azi, cei care au fost absolvenții acestei universități, evident că sunt revoltați. Suntem o țară agrară și vrem să lichidăm Universitatea Agrară. Fie o comasăm, fie o absorbim, este o chestie de tehnică doar. Este un mare păcat. Din motiv că recoltarea este în toi, posibil nu toți vor putea fi prezenți fizic, nu putem lăsa secerișul, și așa roada este foarte slabă. Dar cu gândul, toți agricultorii susțin ideea promovată de tot cadrul didactic al universității, a declarat pentru AGROMEDIA, Ion Plămădeală, președintele consiliului de administrare, Forța Fermierilor.
În acest context, Asociația Forța Fermierilor anunță că protestul urmează să fie organizat miercuri, 13 iulie, ora 14.00, în fața Clădiri Guvernului.
Organizatorii protestului sunt membrii Comitetului Sindical al UASM, care a mai organizat 2 manifestații de acest gen pe 7 și 12 iulie. Atunci, profesorii și studenții de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova au organizat un protest pașnic în fața Guvernului. Ei au solicitat autorităților să revadă decizia de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior din țară, potrivit căreia UASM ar urma să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova.
Actualul ministru al agriculturii, Vladimir Bolea, care a participat la protestul din 11 iulie, a asigurat protestatarii că nici un profesor din cadrul universității nu va rămâne fără post de muncă.
Nu există nici cel mai mic pericol să rămâneți fără locuri de muncă sau să admitem că studenții nu vor avea loc la facultăți. Pe toate dimensiunile avem un deficit de lucrători. Doar la ANSA sunt 65 de locuri disponibile. Spre exemplu, nu putem deschide laboratorul de la Cahul, deoarece nu avem angajați. Întrebați asociațiile de profil pentru a afla ce deficit imens de locuri de muncă există în sector. Nu mai avem studenți – aceasta e cea mai mare problemă. Nici persoanele care au activat și locuiesc în spațiile locative oferite nu vor fi afectate, acestea vor rămâne să locuiască acolo, a spus Vladimir Bolea.