FERMIERII DIN ORHEI: „Ar fi bine să ne unim într-o cooperativă și să lansăm o linie de procesare”

13 sep 2021
Federația Națională a Fermierilor a efectuat recent o vizită în satul Susleni, r. Orhei, la Gospodăria Țărănească „Beiu Filip”. Evenimentul a adunat mai mulți fermieri și conducători de gospodării țărănești din regiune. Scopul deplasării a fost de a monitoriza situația actuală și de a afla care sunt problemele din prezent cu care se confruntă fermierii noștri din teritoriu, dar și de a identifica soluții, propuneri în vederea elucidării acestora.
 
Filip Beiu este agricultor din 2000, atunci când a fondat și GȚ „Beiu Filip”. Pe lângă culturile cerealiere pe care le cultivă - grâu, porumb, floarea-soarelui, orz – fermierul mai are în gestiune și 83 ha de livadă, dispune de o cameră frigorifică, pe care a construit-o în 2008 și de un depozit de păstrare a recoltei. „Realizarea mărfii este una dintre cele mai mari probleme. Ideea este să fondăm o cooperativă cu fermierii din regiune, să achiziționăm o linie de procesare și să producem noi același suc, magiun de mere, prune, vișine. În cantități mai mici, dar n-am mai sta cu mâna întinsă la procesatori sau fabrici să ne cumpere recolta la un preț foarte mic. Din primul an ne ținem doar pe credite, închidem unul, luăm altul. Anul trecut am înregistrat pierderi de 3 milioane lei. Avem 37 angajați care au salariu, iar la recoltarea prunelor și a vișinelor avem nevoie de zilieri. Tare am vrea ca statul să nu încurce, să ne lase să muncim, că noi încet le facem pe toate. În 21 de ani nu mi-am pierdut niciodată speranța, iar când am construit frigiderul au venit mai mulți experți. Unul era din SUA, avea 73 de ani atunci și m-a întrebat ce planuri am. I-am răspuns că am planuri până în 2053 și îl invit atunci să vadă ce am reușit”, a spus fermierul Filip Beiu.
 
În camera frigorifică, cu o capacitate de 800 tone, containerele pentru mere așteaptă să fie umplute. Potrivit lui, la finele lui septembrie vor începe recoltarea, le vor depozita și în primăvară vor scoate marfa în vânzare. O parte va merge și la export.


 
Și Ion Ursu, conducătorul GȚ „Ursu Ion”, este unul dintre fermierii din raionul Orhei care a participat la întâlnirea cu FNF. El deține 60 ha de livezi pe care cultivă cais, prun și măr. „Întâmpinăm dificultăți la capitolul brațe de muncă și la contractarea produselor. Susțin ideea fondării unei cooperative, iar statul să ne ajute să procurăm utilaje pentru procesare. Ar avea și oamenii din zonă un loc de muncă, nu ar mai pleca peste hotare”, a menționat el.
 
Igor Nacu, fermierul care are o plantație de 160 ha pe care crește nuci și prune, își dorește o combină de ultimă generație. „Fie și la mâna a doua. Costă 50 mii euro, asta înseamnă un credit pentru șapte ani, dar e un lucru absolut necesar pentru afacerea mea de familie pe care vreau să o extind”, a spus Igor.
 
FNF anunță că astfel de discuții, deplasări în teritoriu vor avea loc și în continuare în scopul de a afla necesitățile și problemele reale ale agricultorilor și de a încerca rezolvarea lor.
 
loading ...