Încă din 2014, când producătorii de fructe s-au ciocnit de embargoul rusesc și s-au pomenit în situația în care nu aveau unde să-și vândă producția, se tot vorbește despre înființarea livezilor superintensive, schimbarea catalogului de soiuri și modernizarea nivelului de producție. Unii producători au învățat lecția imediat, alții – după alte câteva piedici întâlnite pe parcurs. Cert este că în ultimii ani, suprafețele de livezi moderne au înregistrat o creștere, fermierii au investit destul de intens în plantarea acestora. Toamna asta, însă, situația imprevizibilă și incertă în care ne-am pomenit a mai tăiat din avântul agricultorilor de a face investiții foarte mari.
Producătorii sunt mai rezervați, mulți aleg să mai amâne planurile de înființare a plantațiilor noi, mai ales că prețurile sunt și aici în creștere.
Unii fermieri înființează plantații sau pregătesc terenul pentru înființarea în primăvara 2023 fiindcă au deja contractat materialul săditor, care a fost crescut la comandă încă acum doi ani. Aceasta este o afacere ce se planifică din timp. Toți aleg livezile de tip modern, cu soiuri care sunt solicitate pe piață. Ultimii ani, s-a văzut foarte bine care sunt cerințele pieței. Cei care plantează, aleg livezi superintensive care permit producerea fructelor de calitate și au productivitate mare la hectar.
Fructele din livezile clasice sunt realizate doar la procesare deja. Deși costul de producție a fost unul destul de mare, calitatea merelor este proastă și nu pot fi vândute în stare proaspătă și nici depozitate.
Agricultorii defrișează o bună parte din livezile clasice, neprofitabile. Le vor înlocui cu plantații moderne, dar pe suprafețe mici: 5-10 hectare, în mediu. Costurile pentru acestea sunt destul de mari și este corect ca fermierii să facă investiții treptate, câte 5, 6 hectare anual, a declarat pentru AGROMEDIA, Eugeniu Gudumac, doctor în horticultură, autor de proiecte pentru înființarea livezilor superintensive.
Producători de material săditor, de asemenea susțin că toamna aceasta se bucură de mai puține cereri din partea fermierilor. Iar cei care totuși au decis să planteze livezi tinere, aleg doar soiurile solicitat de piețele de desfacere accesibile pentru Republica Moldova în prezent.
Comparativ cu anii precedenți, mai puțin, dar se plantează. La etapa actuală avem câteva comenzi, sperăm în primăvară să fie mai bine. Mulți vor, dar financiar este mai greu în acest an. Fermierii scot livezile, pregătesc terenurile. O bună parte așteaptă să vândă mărul din depozite, să vadă cum va merge producția. Cele mai solicitate soiuri sunt cele de toamnă-iarnă: Red Chief, Ciornîi Prinț, Champion și Gala.
O tendință a acestui sezon: avem multe comenzi de pomi de păr. Au scos livezile de măr și plantează peri. Aici aleg soiul Kirghiză, Noiabirskaia, Rix. Plantează, în mediu, de 1, până la 5 hectare, ne-a mărturisit Viorel Rusnac, producător de material săditor din satul Grimăncăuți, raionul Briceni.
În această toamnă, prețul pentru materialul săditor variază între 10 și 20 de lei, în funcție de soi, portaltoi, calitate și cantitatea cumpărată.