FERMIERII MICI ȘI FERMELE DE FAMILIE DIN ȚARĂ VOR FI SUSȚINUȚI DE STAT SĂ-ȘI SPOREASCĂ PRODUCTIVITATEA

10 nov 2022
Executivul a aprobat, în cadrul ședinței din 9 noiembrie curent, Strategia Securității Alimentare a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030.

În acest sens, în următorii opt ani, eforturile Guvernului vor fi îndreptate spre dezvoltarea unor sisteme alimentare sustenabile și de management al riscurilor în contextul situațiilor de criză la nivel național și internațional.
Ținând cont de faptul că fermierii mici și fermele de familie din țară generează peste 62% din întregul volum de producție agricolă pe țară (potrivit Studiului realizat de FAO în 2019), Guvernul își propune  pentru următorii ani să sporească producerea în sectorul agroalimentar prin creșterea productivității.

Această inițiativă va contribui substanțial la întreaga producție de alimente și la securitatea alimentară din Republica Moldova.

Scopul Strategia Securității Alimentare constă în asigurarea accesului fizic și economic al cetățenilor la alimente suficiente, sigure și nutritive, necesare pentru satisfacerea nevoilor și preferințelor alimentare, în vederea menținerii unui mod de viață activ și sănătos.

Conform Strategiei, sporirea securității alimentare va fi asigurată prin crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem alimentar, de aprovizionare și de protecție socială eficientă și rezilientă la situații de urgență și crize. 
Totodată, va fi pus accentul pe protecția și îmbunătățirea calității vieții grupurilor defavorizate, pe sporirea competitivității produselor agricole, facilitarea comerțului internațional, dezvoltarea ramurilor conexe de produse agroalimentare și pe consolidarea calității și siguranței alimentelor. 
 
loading ...