FESTIVALUL BOSTANIADA: Un nou record pentru Moldova. Cât cântărește bostanul gigant din acest an crescut de Vasile Spînu

22 sep 2021
Ce fel de septembrie fără bostani? Mai exact, fără Festivalul Etno Gastronomic Bostaniada, ajuns la cea de-a X-a ediție și desfășurat în zilele de 25 și 26 septembrie la Agropensiunea Bostaniada de pe malul lacului Bălăbănești din raionul Criuleni. Evenimentul din acest an va fi unul mai special, asta pentru că se vor respecta cerințele impuse de Guvern în raport cu Covid-19, dar și pentru că agricultorul Vasile Spînu va prezenta un nou record pentru R. Moldova. Uriașul lui bostan, care azi ajunge pe teritoiul pensiunii, cântărește tocmai 600 kg!
 
600 kg!!!
 
Solicitată de AGROMEDIA, organizatorea Festivalului, Diana Rencheci, ne-a relatat că la această ediție vor participa mai puțini actori principali decât în alți ani. „Deocamdată nu avem cifra exactă. Uniunea Meșterilor Populari pregătește o listă cu cei vaccinați sau au teste, au zis că vor veni în jur de 12. Plus alți trei care au fost prezenți și la edițiile precedente, agricultori – vreo cinci, agenți economici – trei. Dintre vizitatori vor avea acces cei care vor prezenta testul negativ sau dovada că au fost vaccinați”, ne-a spus Diana, care a mai adăugat că n-a sunat și n-a invitat pe nimeni, doritorii de a participa și-au manifestat singuri intenția. 
 


Cea mai mare „cireașă de pe tort” și în acest an va fi leguma crescută de fermierul Vasile Spînu, singurul agricultor de la noi care reușește să ajungă la performanțe incredibile cu o simplă legumă. Ei bine, nu chiar simplă, pentru că e nevoie de o muncă enormă și, probabil, un secret ascuns între miile de semințe, ca să ajungi să bați recorduri an de an.
 
Premiu special pentru Vasile Spînu
 
Potrivit Dianei, vor mai participa și alți colegi de-ai lui Vasile care cultivă bostani decorativi de diferite soiuri. Și dacă e tot Festival Gastronomic, se vor găti fel de fel de bucate. „Nu toate mâncărurile vor fi din bostan, ținem cont și de recenziile din anii trecuți, așa că meniul va include și plăcinte, și frigărui, și alte bucate. Pentru toate gusturile. E o ediție jubiliară, și dl Spânu va beneficia și de un premiu din partea organizatorilor. E vorba de o susținere financiară, un bonus pentru marea lui pasiune. Este singurul care crește aceste legume gigante. Am cercetat, am vrut să mai identific agricultori care cultivă bostani de la 200 kg în sus, nu am găsit”, a subliniat Diana.


 
Gazda Festivalului Etno Gastronomic va oferi oaspeților un „meniu” variat de evenimente: o expoziție a meșterilor populari, un prânz în zona gastronomică, plimbări prin livadă și pe malul lacului, un concert cu muzica neamului nostru și, bineînțeles, ocazii de a face cele mai colorate poze, în ritmul unei toamne veritabile.
 
Prețul unui bilet este de 70 lei, copiii până la 14 ani inclusiv au acces gratuit la Festival, iar locuitorii comunei Bălăbănești vor prezenta buletinul de identitate cu viza de reședință în localitate și vor intra gratis în lumea bostanilor.
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ WEEKENDUL LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”! Vezi agenda activităților din cadrul evenimentului

29 mai 2022

CE FACEM CU DEȘEURILE DIN AGRICULTURĂ? Cum le colectăm? Unde le depozităm?

27 mai 2022

LIPSA ACUTĂ DE SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE – principala problemă a crescătorilor de animale

27 mai 2022

BENZINA BATE AL DOILEA RECORD ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ. Trece și pragul de 31 de lei

27 mai 2022

POZE DE SENZAȚIE PE INSTAGRAM – DAUNE PENTRU FERMIERI. Rugămintea crescătorilor de lavandă pentru cei ce-și fac poze în lanurile lor

27 mai 2022

FESTIVALUL BOSTANIADA: Un nou record pentru Moldova. Cât cântărește bostanul gigant din acest an crescut de Vasile Spînu

FESTIVALUL BOSTANIADA: Un nou record pentru Moldova

Cât cântărește bostanul gigant din acest an crescut de Vasile Spînu

FESTIVALUL BOSTANIADA: Un nou record pentru Moldova. Cât cântărește bostanul gigant din acest an crescut de Vasile Spînu

loading ...