FESTIVALUL BOSTANIADA: Un nou record pentru Moldova. Cât cântărește bostanul gigant din acest an crescut de Vasile Spînu

22 sep 2021
Ce fel de septembrie fără bostani? Mai exact, fără Festivalul Etno Gastronomic Bostaniada, ajuns la cea de-a X-a ediție și desfășurat în zilele de 25 și 26 septembrie la Agropensiunea Bostaniada de pe malul lacului Bălăbănești din raionul Criuleni. Evenimentul din acest an va fi unul mai special, asta pentru că se vor respecta cerințele impuse de Guvern în raport cu Covid-19, dar și pentru că agricultorul Vasile Spînu va prezenta un nou record pentru R. Moldova. Uriașul lui bostan, care azi ajunge pe teritoiul pensiunii, cântărește tocmai 600 kg!
 
600 kg!!!
 
Solicitată de AGROMEDIA, organizatorea Festivalului, Diana Rencheci, ne-a relatat că la această ediție vor participa mai puțini actori principali decât în alți ani. „Deocamdată nu avem cifra exactă. Uniunea Meșterilor Populari pregătește o listă cu cei vaccinați sau au teste, au zis că vor veni în jur de 12. Plus alți trei care au fost prezenți și la edițiile precedente, agricultori – vreo cinci, agenți economici – trei. Dintre vizitatori vor avea acces cei care vor prezenta testul negativ sau dovada că au fost vaccinați”, ne-a spus Diana, care a mai adăugat că n-a sunat și n-a invitat pe nimeni, doritorii de a participa și-au manifestat singuri intenția. 
 


Cea mai mare „cireașă de pe tort” și în acest an va fi leguma crescută de fermierul Vasile Spînu, singurul agricultor de la noi care reușește să ajungă la performanțe incredibile cu o simplă legumă. Ei bine, nu chiar simplă, pentru că e nevoie de o muncă enormă și, probabil, un secret ascuns între miile de semințe, ca să ajungi să bați recorduri an de an.
 
Premiu special pentru Vasile Spînu
 
Potrivit Dianei, vor mai participa și alți colegi de-ai lui Vasile care cultivă bostani decorativi de diferite soiuri. Și dacă e tot Festival Gastronomic, se vor găti fel de fel de bucate. „Nu toate mâncărurile vor fi din bostan, ținem cont și de recenziile din anii trecuți, așa că meniul va include și plăcinte, și frigărui, și alte bucate. Pentru toate gusturile. E o ediție jubiliară, și dl Spânu va beneficia și de un premiu din partea organizatorilor. E vorba de o susținere financiară, un bonus pentru marea lui pasiune. Este singurul care crește aceste legume gigante. Am cercetat, am vrut să mai identific agricultori care cultivă bostani de la 200 kg în sus, nu am găsit”, a subliniat Diana.


 
Gazda Festivalului Etno Gastronomic va oferi oaspeților un „meniu” variat de evenimente: o expoziție a meșterilor populari, un prânz în zona gastronomică, plimbări prin livadă și pe malul lacului, un concert cu muzica neamului nostru și, bineînțeles, ocazii de a face cele mai colorate poze, în ritmul unei toamne veritabile.
 
Prețul unui bilet este de 70 lei, copiii până la 14 ani inclusiv au acces gratuit la Festival, iar locuitorii comunei Bălăbănești vor prezenta buletinul de identitate cu viza de reședință în localitate și vor intra gratis în lumea bostanilor.
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

FESTIVALUL BOSTANIADA: Un nou record pentru Moldova. Cât cântărește bostanul gigant din acest an crescut de Vasile Spînu

FESTIVALUL BOSTANIADA: Un nou record pentru Moldova

Cât cântărește bostanul gigant din acest an crescut de Vasile Spînu

FESTIVALUL BOSTANIADA: Un nou record pentru Moldova. Cât cântărește bostanul gigant din acest an crescut de Vasile Spînu

loading ...