FESTIVALUL NAȚIONAL AL PRUNEI – așa își propun deputații promovarea Republicii Moldova ca stat cu înalt potențial privind cultivarea și procesarea prunelor

12 sep 2022
Pe lângă ziua vinului, a mărului, cartofului, vom mai avea un festival național, de data aceasta, vedete vor fi prunele. Un grup de deputați PAS au venit cu inițiativa ca în fiecare an, în a treia duminică a lunii septembrie va fi organizat Festivalul Național al Prunei, transmite AGROMEDIA, cu referire la IPN.

Autorii proiectului precizează că inițiativa are drept scop promovarea Republicii Moldova ca stat cu înalt potențial privind cultivarea și procesarea prunelor. Datele arată că în Moldova, cultura prunului constituie una dintre cele mai străvechi, reprezentând una din culturile pomicole de bază, ocupând locul doi după măr ca volum de producție și suprafață ocupată și locul unu între culturile sâmburoase.

În inițiativă se menționează că suprafața medie anuală (perioada anilor 2019-2021) ocupată cu plantații de prun constituie cca 22,1 mii ha, dintre care 19,8 mii ha reprezintă plantațiile în rod, cu un volum de producție de circa 123,73 mii tone și o recoltă medie de circa 6,2 t/ha. Autoritățile raportează creșterea recoltei de la 4,6 tone la hectar în 2014 la 6,81 tone în anul 2021.

Prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe în stare proaspătă din Republica Moldova, clasând țara noastră printre primii 10 exportatori în lume, cu un volumul exportat în anul 2021 de cca 44 915,3 mii tone de prune livrate în stare proaspătă.

Ideea de instituire a sărbătorii vine inclusiv ca urmare a solicitărilor parvenite din partea  autorităților publice locale, în mod deosebit al raionului Nisporeni, unde cultivarea diverselor soiuri de prune în mai multe localități s-a conturat ca o îndeletnicire de bază, cu importanță economică și alimentară persistentă, cu progrese esențiale privind diversificarea de producere și procesare a prunelor, menționează autorii proiectului.

Prognoza pentru anii 2021-2025 a volumului producerii prunelor va avea o tendință de creștere, circa 150 mii de tone în anul 2025, ceea ce va constitui un spor de 50 % în comparație cu anul 2020 din contul plantării livezilor intensive.
loading ...