FLOAREA SOARELUI S.A. CERE RESTITUIREA TVA LA EXPORTUL DE ULEI. În caz contrar, uzina de la Bălți riscă să se închidă

19 aug 2022
Administrația S.A.Floarea Soarelui bate alarma, după ce, la data de 18 mai curent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE) a aprobat dispoziția cu privire la nerestituirea TVA la exportul de ulei.

Potrivit Trans-Oil, Guvernul confiscă lunar circa 25 milioane de lei din exportul uleiului, ceea ce constituie 11% din venitul uzinei. Astfel, dispoziția CSE este una absolut ilegală și are caracter politic.
 
"Chiar și unii miniștri din Guvernul actual, zic, pe culoare, că decizia de nerestituire a TVA la export de ulei – este o decizie politică.

Grupul de companii Trans-Oil respectă legislația Republicii Moldova, nu a comis încălcări. Prin urmare, Trans-Oil își exprimă nedumerirea -  de ce un anumit producător de ulei este sancționat de CSE a Republicii Moldova?”, a relatat Vitalie Butnaru, manager financiar al Grupului de companii Trans-Oil, într-un interviu acordat în cadrul "Поговорим о деньгах".
 
Compania din Bălți, ce produce uleiuri vegetale, cere restituirea TVA la exportul de ulei, menționând că, manipulările Guvernului cu importuri de ulei străin vor lovi nu doar în uzinele de ulei, dar și în cetățeni, și buget.
 
Pe de altă parte, într-un mesaj pe o rețea de socializare, economistul Veaceslav Ioniță spune că decizia CSE de a nu restitui TVA-ul la uleiul exportat este în esență o confiscare a banilor, fără decizia unei Instanțe de judecată.
 
„TVA este un impozit plătit de consumator. Producătorul achită in avans TVA, atunci când face investiții sau procură materie primă. În cazul exporturilor TVA, este plătit de consumatorul în bugetul țării unde este exportată marfa.
 
Exact așa noi obținem miliarde de lei anual din TVA de la mărfurile importate. Producătorul, în momentul exportului, primește înapoi suma de TVA pe care el a dat-o în avans guvernului.
 
Guvernul, de fapt, în toată această perioadă s-a folosit fără dobândă de banii producătorului. CSE prin decizia sa a hotărât să nu permită deducerea de TVA la export, sau mai simplu spus a decis să confiște bani producătorilor autohtoni”, a explicat Veaceslav Ioniță.
 
Amintim că, la data de 18 august 2022, în cadrul vizitei de lucru în municipiul Bălți, Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu directorul companiei de producere a uleiului vegetal S.A.Floarea Soarelui, Stella Ostrovețchi. Însă, în comunicatul emis de minister, au fost doar nominalizate problemele ce țin de rambursarea TVA-ului pentru activitățile de export și prețurile de achiziție a semințelor de floarea soarelui, nu și nemulțimirile create.
 
La momentul actual, o sticlă de ulei „Floris” la poarta uzinei este la valoarea de 29 lei și 10 bani (TVA inclus), după ce Grupul Trans-Oil și-a luat angajamentul ca, cel puțin până în luna septembrie, să mențină prețul. Totuși, dacă nu se vor găsi soluții pentru situația dată, o sticlă de ulei importat poate ajunge și până la 45 lei.
 
Floarea Soarelui S.A. este cea mai modernă fabrică de ulei din regiune, unde sunt angajați 540 de lucrători.
 
loading ...