De câteva săptămâni, un teren agricol din satul Varnița, Anenii Noi este „vedeta” localității… și asta pentru că oricine trece pe acolo are parte de un peisaj spectaculos. Nu este vreun lan de lalele sau levănțică, ci unul de ceapă, care oferă o priveliște imposibil de trecut cu vederea. „Opera agricolă” ce se întinde pe aproximativ două hectare îi aparține lui Andrei Neagul, originar din Varnița, de profesie specialist bancar, dar care de mai bine de 17 ani, se ocupă cu agricultura – pasiune transmisă de la părinți.
După ce în ultimele decenii și-a dedicat timpul cultivării legumelor, anul trecut a decis să înființeze o plantație orientată spre creșterea semințelor de ceapă – o idee de afacere mai puțin răspândită la noi în țară.
Creșterea semințelor de ceapă poate fi o afacere profitabilă în Republica Moldova, datorită solului fertil și a condițiilor climaterice prielnice. În același timp, aceasta este și o activitate riscantă, pentru că terenul ales nu trebuie să fie unul cu umiditate prea ridicată. De exemplu, din cauza ploilor frecvente de anul trecut, roada de atunci a fost compromisă, a povestit producătorul agricol.
Deși ceapa nu este o cultură agricolă care necesită a fi udată frecvent, dl Neagul a menționat că fără acces la irigare, este imposibil să reușești azi să te dezvolți în domeniul agricol. Potrivit antreprenorului, din anul 2021, cheltuielile suportate pentru procesul de irigare practic s-au înjumătățit, datorită investiției Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova și a contribuției membrilor Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Varnița”. Astfel, dacă până anul trecut agricultorii din localitate irigau dintr-un bazin aflat într-o stare nesatisfăcătoare, motiv pentru care se înregistrau pierderi semnificative de apă, astăzi, aceștia beneficiază de un bazin de acumulare reabilitat integral cu o capacitate de circa 20 mii metri cubi de apă.
Agricultorul se așteaptă în acest an la o roadă de până la 25 de tone la hectar. Producția urmează a fi vândută pe piața internă, dar pe viitor, speră să exporte și peste hotare.
Semințele noastre sunt de cea mai înaltă calitate. În fiecare an, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor certifică materialul săditor. Semințele obținute de asemenea sunt supuse testelor de laborator. De unde cumpărăm însă materia primă deocamdată rămâne un secret comercial, pe care aș prefera să nu îl divulg acum”, a specificat fermierul.
Pentru o roadă bogată, un rol important îl joacă și albinele din zonă. Polenizarea florilor de ceapă este un proces esențial pentru formarea semințelor.
La sfârșitul lunii iulie, va avea loc culesul roadei, proces ce se desfășoară manual, prin tăierea fiecărei „pălării de ceapă”. Ulterior, acestea sunt uscate în aparate speciale, mai apoi, fiind extrase și alese semințele de ceapă.
O sămânță de noroc…și multă muncă – cam acesta e secretul unei afaceri reușite după care se conduce și protagonistul istoriei noastre de succes. Dumnealui îndeamnă tinerii să rămână acasă pentru a pune umărul la dezvoltarea durabilă a țării, menționând că oamenii harnici reușesc să atingă succesul oriunde s-ar afla.
Sursa: Fondul de Dezvoltare Durabilă în Moldova