GRADUL DE POLUARE A AERULUI DUPĂ INCENDIUL DE LA FABRICA DE PROCESARE A DEȘEURILOR DIN PLASTIC

10 oct 2022
Un incendiu de proporții a avut loc în sectorul Ciocana al Capitalei, duminică, 9 octombrie. Focul a cuprins deșeurile din plastic care sunt stocate și păstrate pe teritoriul unui depozit de reciclare a deșeurilor. Focul a fost destul de puternic, afectând o suprafață de 2250 m2. Deasupra orașului s-au ridicat nori negri de fum despre care se vorbea că ar fi toxici.

Pe parcursul a 24 de ore, pompierii IGSU în comun cu angajații agentului economic și a celor din cadrul autorităților publice locale, au reușit lichidarea incendiului. În acțiunile de lichidare a situației excepționale au fost implicați 57 de angajați ai IGSU cu 8 autospeciale de intervenție, dar și 24 de angajați din cadrul autorităților publice locale cu tehnica auxiliară în număr de 4 autocisterne, 13 autobasculante, 3 excavatoare și 2 buldozere, informează serviciul de presă al IGSU.

Astăzi, Agenția de Mediu a emis un comunicat prin care informează că calitatea aerului atmosferic în mun. Chișinău nu a fost afectată semnificativ de emisiile rezultate în urma incendiului.

Urmare a analizelor de laborator efectuate în baza probelor prelevate la fața locului, au fost înregistrate următoarele concentrații:
  • pentru monoxid de carbon (CO) pînă la 1 mg /m3 (CMA -5 mg/m3 );
  • pentru pulberile totale pînă la 0,2 mg/m3 (CMA-0,5 mg/m3 );
  • pentru fenol pînă la 0,006 mg/m3 (CMA-0,01mg/m3 );
  • pentru aldehida formică pînă la 0,008 mg/m3 (CMA-0,035 mg/m3);
  • pentru dioxid de azot pînă la 0,08 mg/m3 (CMA-0,085mg/m3 );
  • pentru dioxidul de sulf – concentrațiile înregistrate sunt sub limita de detecție(LD) (LD-0,003 mg/m3).
Atestarea concentrațiilor reduse de poluanți în aerul atmosferic, se explică prin influența factorilor meteorologici persistenți la momentul declanșării incendiului, care au contribuit la dispersia poluanților în aer. Pe parcursul zilei vântul din sectorul de nord moderat, lipsa stratului de reținere (inversiunii termice de la sol), precum și mișcarea aerului în direcția verticală a condus la translocarea fumului dens și transferul poluanților în straturile superioare ale atmosferei. Astfel fiind mai puțin afectate masele de aer la nivelul percepției populației.

În acest sens, îndemnăm oamenii să rămână calmi, și să își continue activitățile cotidiene, în prezent nu există pericol de afectare a stării sănătății populației.

Atenționăm că, nu este exclus efectul de acumulare, cu o ulterioară afectare atât a sănătății populației cât și a mediului înconjurător, prin intensificarea proceselor de eutrofizare și acidificare în timpul căderii precipitațiilor, se arată în comunicat.

Despre toate modificările  ulterioare care pot interveni, Agenția de Mediu va informa în regim de urgență, atât publicul cât și instituțiile de resort.

Suplimentar, la investigațiile efectuate la fața locului, Agenția a prezentat și rezultatele obținute de la stația de monitorizare cu regim automat în perioada 9 octombrie, ora 20.00 - 10 octombrie, ora 8.00, care au înregistrat valori de asemenea mai reduse decât concentrațiile maxime admisibile.

Vedeți tabelul:

loading ...