GREUTĂȚILE I-AU SCOS DIN NOU ÎN STRADĂ. Mai mulți agricultori au reluat protestele

19 oct 2020

Agricultorii din țară sunt la limita disperării și spun că s-au săturat de promisiunile goale ale autorităților. Nemulțumiți de această atitudine, mai mulți fermieri din diverse raioane ale țării au reluat astăzi protestele. De la primele ore ale dimineții, producătorii agricoli din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au venit cu tractoarele la ieșire din orașul Căușeni. Într-un interviu pentru AGROMEDIA, producătorul agricol Sergiu Stefanco a oferit mai multe detalii despre aceste proteste.
 

"Ne mobilizăm să ieșim cu tehnica agricolă în toate raioanele: Ștefan Vodă, Căușeni, Basarabeasca, Cimișlia, Leova, Hiâncești, Telenești, Ungheni, Sângerei, practice în toată țara. Dorim să fim auziți și să obținem o întâlnire cu ministrul Agriculturii, guvernatorul Băncii Naționale și cu ministrul Finanțelor, deoarece soluții nu au fost găsite pentru problemele noastre. Noi cei din Căușeni avem datorii încă din 2018 și, respectiv, nu ne vor mai ieși în întâmpinare băncile riscăm să rămânem fără nimic, falimentați. Vine data de 30 octombrie, termenul limită când trebuie să achităm la furnizorii de imputuri, dar noi nu avem bani să acoperim datoriile de anii trecuți, ne mai vorbind de 2020", a declarat agricultorul Sergiu Stefanco.
 
Fermierul susține că acum câteva zile mai mulți agricultori au avut o întâlnire cu ministru Agriculturii și i-au solicitat despăgubiri pentru culturile de grupa a doua, care la fel au fost grav afectate de secetă.
 
"Mai mulți fermieri spun că finalizează lucrările de toamnă în câmp și se vor alătura protestatarilor. Ei susțin că iarna nu au de lucru, respectiv, vor manifesta până vor fi ajutați. Vrem să ne susțină și ceilalți agricultori care au primit ajutoare și care au o situație cât de cât satisfăcătoare, sperăm că vor fi solidari cu noi. Noi înțelegem că suntem într-un stat unde bani mai mereu nu sunt, însă soluții există, trebuie să apeleze la ajutoare din afara țării sau băncile să ne acorde credite care vor acoperi cel puțin 50 % din datoriile pe care le avem, termenul creditului să fie pe 5 ani și cu o perioadă de grație de 12 luni. Iată această soluție este una care ne va scoate din impas și nu mai avem nevoie de banii de la stat", a precizat Sergiu Ștefanco, fermier din raionul Căușeni.
 
În același timp, fermierul a menționat că pentru prima grupă de cereale a primit ajutor, însă este foarte mic în condițiile în care agricultorii au plătit la stat 2 miliarde de lei impozite și Guvernul le-a alocat doar 300 de milioane de lei despăgubiri.
loading ...