GRINDINA A DISTRUS 170 DE HECTARE DE DOVLEAC PENTRU SEMINȚE LA OCNIȚA

29 mai 2023
Vijeliile și ploile cu grindină de săptămâna trecută au adus pagube considerabile în gospodăria lui Valeriu Ciubuc din raionul Ocnița. Fermierul este unicul producător și importator de semințe de dovleac din Republica Moldova.

Anul acesta, a semănat dovleac pe o suprafață de 170 de hectare, care, în urma ploii puternice de sâmbătă, 27 mai, a fost distrusă în totalitate. Cultura practic a fost acoperită cu noroi.

Ploaia și grindina ne-au distrus plantația de bostan la 100 de procente. Cantitatea de precipitații a fost foarte mare: 80-100 mm. Astăzi, suntem în câmp. Ploaia a făcut canale adânci și sunt nevoit să nivelez din nou pământul, să-l pregătesc pentru reînsămânțare. Perioada este târzie deja pentru semănat, sunt riscuri foarte mari.

Sunt investiții de milioane, dar nu avem altă soluție. Am semnat contracte pentru export și trebuie să ne onorăm obligațiunile. Semințele le importăm și la vamă ne-au pus taxe foarte mari, calculate din presupusul cost ulterior pentru dovleac. Reînsămânțarea o facem cu bani luați din credite.

Dovleacul este o cultură foarte costisitoare. Noi avem tehnică specială, uscătorii speciale. Anul acesta, nu mai câștigăm nimic. Sunt multe aspecte, dar trebuie să mergem înainte, a declarat pentru AGROMEDIA, Valeriu Ciubuc.Gospodăria agricolă își are terenurile în imediată apropiere de hotarul cu Ucraina, din acest motiv, stația anti-grindină nu lansează rachete în această zonă. Fermierul a chemat Comisia Situații Excepționale, care a fost la fața locului și a constatat ca fapt. Pierderile suportate nu au fost calculate încă, dar este vorba de investiții enorme, spune agricultorul.

Compania agricolă „Interagroinvest” își are terenurile în satul Hădărăuți, raionul Ocnița și cultivă dovleac pentru semințe din anul 2010. Sunt pionieri în domeniu și aproape toată recolta este exportată în diferite țări: Egipt, Liban,Turcia, Austria, România.
loading ...