IGOR GRIGORIEV: „Se depun eforturi maxime pentru a face posibil exportul grâului. Care vor fi prețurile, nimeni nu știe”

27 jun 2022
Comisia Situații Excepționale a decis sâmbătă, 25 iunie, deblocarea exportului de grâu. Asta deși, anterior, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, declara că va fi permis exportul doar pentru făină.

Decizia vine după nenumărate solicitări și argumentări din partea agricultorilor și ale Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Lanțul logistic este unul anevoios, dar, oricum, scoaterea restricțiilor de export este o posibilitate pentru producătorii agricoli să-și vândă o parte din stocurile de grâu. Inițial, noi am salutat această interdicție, dar, peste o lună, am venit cu anumite calcule care demonstrau că stocurile din țară permit exportul grâului. Atunci, și prețul era mai bun pentru producători. Care va fi prețul acum? Nimeni nu știe. Prețul la cereale, totuși, îl face piața. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă toți.

Deja producătorii, împreună cu traderii regionali și jucătorii de pe piața internațională au început a lucra la acest subiect. Se depun eforturi maxime ca chiar și în condițiile extrem de dificile să facem posibil exportul de grâu. Trebuie să eliberăm hambarele. În unele raioane a început recoltarea orzului, a mazării, cred că până la finele săptămânii, începe și a grâului. Nu va fi roada de anul trecut, dar estimările Ministerului Agriculturii sunt de 900 de mii de tone de grâu, undeva trebuie să le depozităm. Va fi completată și rezerva de stat. Poate, între timp, guvernul va lua o decizie și o bună parte din acest grâu îl va cumpăra și depozita pentru a asigura și mai bine securitatea alimentară a țării.

Se lucrează serios la capitolul logistică. Sunt implicați Ministerul Agriculturii, Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, în comun cu Poliția de Patrulare, fapt pentru care le suntem recunoscători. O conlucrarea bună avem cu autoritățile române pe acest subiect, vorbim aici despre crearea posturilor vamale care va ușura și va fluidiza la maxim trecerea frontierei pentru mărfurile din țara noastră, inclusiv cereale, a declarat pentru AGROMEDIA, Igor Grigoriev, Președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Exportul grâului a fost pus sub interdicție din 1 martie curent, drept consecință a războiului din Ucraina. Tot atunci, a fost interzis și exportul porumbului și derivatelor acestuia și al zahărului, iar din 12 martie, și al făinii. Premierul, Natalia Gavriliță, declara:

Este o decizie importantă, suntem acum la limita asigurării securității alimentare.

Agricultorii care aveau depozitele pline cu cereale s-au arătat nemulțumiți, susținând că drept urmare a interzicerii exportului de porumb, vor întâmpina dificultăți în campania de primăvară, din lipsa resurselor financiare. Autoritățile au revizuit în scurt timp decizia, dând undă verde pentru exportul de porumb. Argumentul lor fiind lipsa informației veridice despre cantitățile reale de cereale ce se află în depozitele din țară. Același motiv a fost invocat de fiecare dată când se cerea deblocarea exportului și pentru grâu.

Deși anterior, Vasile Șarban spunea că atunci când va fi permis, exportul grâului va fi supus unui plafon:

La deblocarea exportului de grâu, trebuie să punem un plafon pentru cantitatea pe care o putem exporta inițial. Va fi repartizat nu pe 1, 2 agenți economici, dar proporțional cu capacitățile de export a agenților economici mari.

Autoritățile nu au impus o cotă limită, susținând, însă, că vor monitoriza cantitățile de grâu exportate pentru a ține sub control securitatea alimentară a țării.
loading ...