ÎN AȘTEPTAREA LEGII CU PRIVIRE LA COMERȚUL INTERIOR. Ce schimbări urmează pentru producătorii agroalimentari

15 apr 2021

 

Parlamentul va examina, în cea de-a doua lectură, proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior și Codului contravențional al Republicii Moldova. Acesta a fost elaborat în scopul susținerii producătorilor agroalimentari autohtoni. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de ieri, raportul la proiectul respectiv pentru lectura a doua și urmează să-l propună spre dezbateri în ședința plenară a Legislativului, se arată într-un comunicat de presă.

 

Actul normativ prevede plafonarea, până la 10% din prețul de vânzare al furnizorului, a mărimii reducerilor comerciale oferite de către acesta comerciantului pentru realizarea produselor alimentare. Excepție ar urma să constituie perioada acțiunilor de marketing și publicitate. În același timp, potrivit proiectului de lege, se propune să fie stabilit termenul limită de 60 de zile per produs, destinat desfășurării acțiunilor de marketing și publicitate, într-un an.

 

De asemenea, este specificată sancționarea faptelor de încălcare de către comerciant și furnizor a normelor ce țin de plafonarea reducerilor comerciale. Amenda ar urma să constituie de la 50 (2500 de lei) la 100 de unități convenționale (5000 de lei) în cazul persoanelor fizice, și de la 200 (10000 de lei) la 400 de unități convenționale (20000 de lei) – a celor juridice.

 

Legea cu privire la comerțul interior va fi completată cu noțiuni ca “proces de producție”, “reglementări în domeniul alimentar”, “siguranța alimentelor”. Introducerea termenilor va permite evitarea situațiilor de confuzii sau interpretare multiplă la aplicarea legislației, consideră autorul inițiativei legislative, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

 

În opinia deputatului, aprobarea proiectului va facilita accesul producătorilor locali, în special, al celor mici, la rețeaua magazinelor din țară, va spori consumul de alimente autohtone și va crește rentabilitatea afacerilor producătorilor autohtoni, va crea oportunități financiare noi pentru modernizarea tehnologiilor producătorilor sau procesatorilor locali.

ÎN AȘTEPTAREA LEGII CU PRIVIRE LA COMERȚUL INTERIOR. Ce schimbări urmează pentru producătorii agroalimentari

ÎN AȘTEPTAREA LEGII CU PRIVIRE LA COMERȚUL INTERIOR

Ce schimbări urmează pentru producătorii agroalimentari

ÎN AȘTEPTAREA LEGII CU PRIVIRE LA COMERȚUL INTERIOR. Ce schimbări urmează pentru producătorii agroalimentari

loading ...