R. Moldova a ajuns printre liderii mondiali la producția din sectorul nucifer, care în ultimii ani s-a majorat cu 55%. În același timp, în 2020 exporturile de culturi nucifere au constituit circa 12 700 de tone în valoare de 71, 7 milioane de dolari, arată date făcute publice de Ministerul Agriculturii. Potrivit analizei mold-street.com, acesta este cel mai mic nivel din ultimii nouă ani. Astfel, comparativ cu anul 2019 exporturile au scăzut cu aproape 20%, iar față de anul 2014 - cu peste 35%, conform datelor UN Comtrade.
O altă opinie are însă doctorul în științe și fost director ANSA, Gheorghe Gaberi, care a declarat pentru AGROMEDIA că despre exportul de nuci se vorbește tot mai puțin. Și asta în timp ce, potrivit lui, acesta depășește cu mult exportul de vinuri, atât de mult vehiculat și cu zeci de proiecte de susținere a agricultorilor din domeniul vitivinicol.
Dacă am vinde nuca în coajă, am câștiga dublu
„Anul trecut din exportul de vinuri pe piețele externe am câștigat 2, 3 miliarde lei, echivalentul la 103 milioane euro. Și atâta vorbim despre asta, și atâtea proiecte de susținere pentru producătorii de vinuri... În timp ce exportul de nuci ne aduce 110-115 milioane euro și nimeni nu discută despre acest lucru. Nici nu ne spun mulțumim că există această cultură. Pentru comparație, din exportul de mere noi câștigăm cam 50 milioane dolari, pentru că majoritatea recoltei pleacă în Federația Rusă.
Asociația nucicultorilor e una destul de puternică, promovată, cu un manager foarte bun și suntem destul de bine cunoscuți și văzuți în lume. Am înființat, în ultimii zece ani, plantația de nuci mult peste suprafața plantațiilor de măr. Ramura de-abia trece la o adevărată industrie, pornită din livadă și cu procesare. Dacă am vinde nuca în coajă, am câștiga minim 200 milioane euro, dar noi vindem doar miezul, materie primă pentru industria de cofetărie. În Europa miezul adus din Moldova este ambalat în pungi a câte doi și vândut prin supermarketuri contra unui preț de 5 euro”, a subliniat expertul.
În context, dl Gaberi a menționat că avem prima fabrică de procesare a miezului de nucă de la Soroca, care a început să funcționeze, pornind de la recoltarea din câmp și de la soiuri care sunt competitive pe piața UE.
„Soiul Chandler, cel mai profitabil din nucicultură, a fost introdus cu mare greu în Catalogul Soiurilor de Plante, pentru că se motiva că va îngheța. Până la urmă, și nucul plantat pe marginea drumului nu e scutit de îngheț. În cazul acestui soi e nevoie de două stropituri și i-ai mărit rezistența cu cel puțin 6 grade la frig. Domeniul respectiv trece acum printr-o mare transformare, se debarasează de vechile obiceiuri care doar îl stagnează, nucul rămâne însă una dintre culturile de bază ale R. Moldova”, a menționat dl Gaberi.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total există 34 700 hectare de culturi nucifere, dintre care 20 900 de hectare sunt livezi pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere, cu circa 4 000 de hectare, susține Ministerul Agriculturii.
Specialiștii prognozează că în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25 000 de tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, dar și achiziționarea nucilor de la cetățeni provenite din fâșiile de aliniament.