ÎN FLORĂRIILE DIN ȚARĂ vor ajunge peste 100 de mii de lalele dintr-o seră din Glodeni

04 feb 2022
Peste 100 de mii de lalele vor fi distribuite în florăriile din țară dintr-o seră din raionul Glodeni. Prețul acestora a crescut cu 20 la sută în acest an.
Familia Caletnic din satul Sturzovca, raionul Glodeni, cresc flori în seră de aproape 10 ani. Anul acesta va distribui în magazinele din țară, de sărbători, peste 100 de mii de lalele – de 2,5 ori mai multe decât anul trecut.

„Avem aproximativ 25 de specii. Strong Live, Strong Gold, Barcelona Beauty, Barcelona, Fabia, Fabia, Cacherela, Peony-shaped. Acest soi se numește Gabriela. Este roz delicat și foarte drăguț. La mare căutare în buticuri. Acesta este al doilea an când creștem acestă floare”, precizează Irina Caletnic, locuitoare a satului Sturzovca, raionul Glodeni.

O lalea procurată direct din sera producătorului va costa cu doi lei mai mult decât anul trecut. Florarii spun că dacă iarna ar fi fost mai geroasă, costul primelor flori de primăvară ar fi putut fi și mai mare.

Anul trecut era între 8 și 10 lei. Anul acesta vom păstra între 10 și 12. Ne încălzim cu cărbune. Anul trecut am numărat 100 de tone, iar dacă anul acesta voi cheltui 60 sau 70 de tone, voi înregistra aceleași cheltuieli ca anul trecut”, susține Irina Caletnic.

Pentru a-și vedea florile înflorite, muncitorii au grijă de ele timp de aproape trei luni.

30-40 cm schimbăm solul pentru a face laleaua mai frumoasă. Trebuie să fie cald. Inițial, începem să creștem temperatura încet. Mai întâi 9 grade, apoi 10, 12, 15. Păstrați întotdeauna solul umed. Nu trebuie să fie prea udată, nu uscată, ci umedă”, menționează Irina.

Totodată, Irina a plantat alte flori în seră pe lângă lalele, pentru Ziua Sfântului Valentin și Ziua Internațională a Femeii.

„Aici avem cyclamen-ul. Aceasta este o floare de primăvară. Aproximativ 6.000 de bucăți avem aici. Avem și aici geranium. Aproximativ 4 mii de flori”, spune Irina.
În această seră cu flori lucrează aproximativ 10 persoane, oamenii spun că le place munca pe care o fac.

„Este o plăcere să lucrezi cu ele, sunt diferite. Eu, tai bulbul și îl lungesc. Florile continuă să fie ambalate. Nu este o muncă foarte dificilă, dar este responsabilă. Trebuie să ai grijă să nu se rupă floarea”, declară una din muncitoare.

Familia Caletnic a construit un frigider special unde să păstreze florile tăiate și sunt așteptate de cumpărători.

Aici vom depozita lalelele și alte flori – eustoma, crizantema și ce vom mai cultiva. Nu există, încă, nicio instalare aici. Aceasta ar trebui să fie adusă săptămâna aceasta, sau săptămâna viitoare. Până acum nu a fost nevoie de ea pentru că nu au fost prea multe lalele. Și aici ar trebui să fie și rafturi”, afirmă Irina.

Lalelele din sera familiei Caletnic vor ajunge în florăriile în orașele din nordul țării, dar și din capitală. Florile sunt vândute la prețul angro cu 12 lei bucata.

Sursa: tvn.md
 

ÎN FLORĂRIILE DIN ȚARĂ vor ajunge peste 100 de mii de lalele dintr-o seră din Glodeni

ÎN FLORĂRIILE DIN ȚARĂ vor ajunge peste 100 de mii de lalele dintr-o seră din Glodeni

ÎN FLORĂRIILE DIN ȚARĂ vor ajunge peste 100 de mii de lalele dintr-o seră din Glodeni

loading ...