ÎN RAIONUL NISPORENI a fost organizat un seminar de instruire pentru deținătorii de terenuri agricole

18 aug 2021
Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) în parteneriat cu Proiectul USAID „Agricultura Performantă în Moldova” (APM) au organizat un atelier de lucru pentru deținătorii de terenuri agricole din raionul Nisporeni. Atelierul cu genericul: „Dezvoltarea durabilă a Moldovei prin folosirea rațională și protecția solurilor în ariile de deservire a sistemelor centralizate de irigare (SCI)”,  a fost organizat, marți, 17 august 2021. Evenimentul a fost găzduit de Asociaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (AUAI) „Prutenii II” din satul Grozești, raionul Nisporeni.
 
Atelierul s-a desfășurat în două module: teoretic și practic, pe terenurile din aria de deservire a SCI „Grozești” și a avut scopul de a spori conștientizarea asupra necesității protecției și sporirii fertilității solurilor și îmbunătățirii funciare. La eveniment au participat circa 40 de reprezentanți ai conducerii și membri ai AUAI Compact şi post-Compact, autorităților publice raionale și locale, membri ai asociațiilor utilizatorilor de apă, reprezentanți ai direcției agricultură și alimentație, deținători de terenuri etc.

 Astfel, cei prezenți la eveniment, au fost familiarizați cu documentele de politici din domeniu îmbunătățiri funciare, folosirea rațională și protecția solului, impactul irigării asupra resurselor de sol, avantajele utilizării dronelor și eficientizarea procesului de monitorizare a terenurilor din aria Sistemelor Centralizate de irigare.

 Totodată, deținătorii de terenuri agricole au participat la un exercițiu practic în câmp, unde le-au fost demonstrate tehnologiile de măsurare a umidității solului și analiza pofilelor demonstrative de sol în aria Sistemului de Irigare „Grozești” și măsurile principale de prevenire și combatere a eroziunii solurilor.

 La eveniment au participat și reprezentanții Serviciului de politici fond funciar și îmbunătățiri funciare din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care au informat participanții despre politicile din domeniul îmbunătățiri funciare și despre importanța aprecierii prestabilității solurilor la irigarea terenurilor agricole pentru a nu admite eroziunea solurilor.

 Notă: Atelierele de instruire constituie acțiuni de suport pentru realizarea Programului de instruire a deținătorilor de terenuri agricole privind măsurile de îmbunătățiri funciare, protecția și sporirea fertilității solurilor pentru anul 2021, stabilit în acțiunea nr. 1.2. din Programul de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 864/2020.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

SEMĂNATUL DIRECT, BENZILE INTERCALATE ȘI CELE ÎMBURUIENATE. Lucrări ce asigură reducerea semnificativă a organismelor dăunătoare în câmp

30 jun 2022

ACCES ÎN MARKETURI PENTRU MICII PRODUCĂTORI. Vor fi protejați prin lege de practicile comerciale neloiale

30 jun 2022

A ÎNCEPUT SEZONUL COACĂZEI NEGRE. Fermier: „Avem roadă bună, dar nu avem cu cine o recolta”. Cu cât se vând pomușoarele, AICI

30 jun 2022

TÂRGUL LOCURILOR DE MUNCĂ LA CHIȘINĂU. Oferte avantajoase, în pas cu tendințele pieței muncii

30 jun 2022

ANSA – DA, PRODUCĂTORUL – BA. Carolina Linte: „Ceea ce face ANSA astăzi este o mimare a așa numitor activități”

29 jun 2022

ÎN RAIONUL NISPORENI a fost organizat un seminar de instruire pentru deținătorii de terenuri agricole

ÎN RAIONUL NISPORENI a fost organizat un seminar de instruire pentru deținătorii de terenuri agricole

ÎN RAIONUL NISPORENI a fost organizat un seminar de instruire pentru deținătorii de terenuri agricole

loading ...