ÎN RAIONUL NISPORENI a fost organizat un seminar de instruire pentru deținătorii de terenuri agricole

18 aug 2021
Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) în parteneriat cu Proiectul USAID „Agricultura Performantă în Moldova” (APM) au organizat un atelier de lucru pentru deținătorii de terenuri agricole din raionul Nisporeni. Atelierul cu genericul: „Dezvoltarea durabilă a Moldovei prin folosirea rațională și protecția solurilor în ariile de deservire a sistemelor centralizate de irigare (SCI)”,  a fost organizat, marți, 17 august 2021. Evenimentul a fost găzduit de Asociaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (AUAI) „Prutenii II” din satul Grozești, raionul Nisporeni.
 
Atelierul s-a desfășurat în două module: teoretic și practic, pe terenurile din aria de deservire a SCI „Grozești” și a avut scopul de a spori conștientizarea asupra necesității protecției și sporirii fertilității solurilor și îmbunătățirii funciare. La eveniment au participat circa 40 de reprezentanți ai conducerii și membri ai AUAI Compact şi post-Compact, autorităților publice raionale și locale, membri ai asociațiilor utilizatorilor de apă, reprezentanți ai direcției agricultură și alimentație, deținători de terenuri etc.

 Astfel, cei prezenți la eveniment, au fost familiarizați cu documentele de politici din domeniu îmbunătățiri funciare, folosirea rațională și protecția solului, impactul irigării asupra resurselor de sol, avantajele utilizării dronelor și eficientizarea procesului de monitorizare a terenurilor din aria Sistemelor Centralizate de irigare.

 Totodată, deținătorii de terenuri agricole au participat la un exercițiu practic în câmp, unde le-au fost demonstrate tehnologiile de măsurare a umidității solului și analiza pofilelor demonstrative de sol în aria Sistemului de Irigare „Grozești” și măsurile principale de prevenire și combatere a eroziunii solurilor.

 La eveniment au participat și reprezentanții Serviciului de politici fond funciar și îmbunătățiri funciare din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care au informat participanții despre politicile din domeniul îmbunătățiri funciare și despre importanța aprecierii prestabilității solurilor la irigarea terenurilor agricole pentru a nu admite eroziunea solurilor.

 Notă: Atelierele de instruire constituie acțiuni de suport pentru realizarea Programului de instruire a deținătorilor de terenuri agricole privind măsurile de îmbunătățiri funciare, protecția și sporirea fertilității solurilor pentru anul 2021, stabilit în acțiunea nr. 1.2. din Programul de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 864/2020.
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

ÎN RAIONUL NISPORENI a fost organizat un seminar de instruire pentru deținătorii de terenuri agricole

ÎN RAIONUL NISPORENI a fost organizat un seminar de instruire pentru deținătorii de terenuri agricole

ÎN RAIONUL NISPORENI a fost organizat un seminar de instruire pentru deținătorii de terenuri agricole

loading ...