INTRUȘII IES LA “TREABĂ”! Cum protejăm plantele de boli și agenții patogeni? ANSA vine cu un șir de recomandări pentru fermieri

01 mar 2021

Temperaturile din perioada toamnă-iarnă, care au fost, relativ, calde, au creat condiții favorabile pentru hibernarea majorității dăunătorilor şi bolilor culturilor agricole. Activizarea agenților patogeni începe la valori reduse de temperatură (2-4ºC), deci, odată cu reluarea vegetaţiei culturilor agricole, și-au reluat activitatea distructivă și ele.
ANSA recomandă ca, la începutul sezonului agricol, să fie efectuată o analiză minuțioasă a stării fitosanitare a culturilor agricole. Și asta pentru a depista speciile nocive şi evidenţa acestora, gradul de dezvoltare şi răspândire. Numai în baza acestor date se vor întreprinde măsurile necesare de combatere.
 
Dupa topirea zăpezii, în cultura grâului şi orzului de toamnă pot aparea goluri sub formă de cuiburi. Pe sol sunt vizibile plante pierite, acoperite de un mucegai roz (mucegaiul zapezii sau Fusarium nivale). La umiditate înaltă, în perioada topirii zăpezii, miceliul acestui parazit se răspândeşte foarte repede pe suprafaţa solului, atacând frunzele. Mai întâi, pe cele alipite de sol, apoi toată planta. Pe câmp se formează focare de plante pierite, sunt vizibile pleşuri. Simptomele dispar rapid în condiții de vreme însorită și cu vânt.
 
La temperatura aerului de peste 5ºC, s-au activizat agenții patogeni din sol, care provoacă putregaiul rădăcinii (spp.Helminthosporium, Rhizoctonia). Dezvoltarea acestora se va manifesta sub formă de putregaiul tulpinii, care duce la apariția “spicului alb”. În astfel de condiții, dezvoltarea va genera și făinarea (Eryziphe graminis).  În unele focare, unde o parte din larve sunt de vârstă inferioară, va continua hrănirea larvelor gândacului ghebos. După efectuarea controalelor fitosanitare și depistarea a peste 2 larve /m² activ hrănindu-se, se va aplica tratamentul cu un insecticid, omologat la cultură.
 
Pentru culturile de primăvară (rapiţa, mazăre, grâu, orz, porumb, sfeclă, floarea soarelui), trebuie continuate lucrările de tratare a materialului semincer, cu insecticide şi cu fungicide. La rapiţa de toamnă, la temperatura aerului de 9-12ºС, vreme de 3-4 zile la rând, va începe popularea de gărgăriţe ale tulpinelor (Ceutorrhynchus napi, C. picitarsis, C. quadridens), care peste 8-10 zile vor depune ouăle în măduva tulpinilor. Pentru monitorizarea apariției și determinarea densității acestora, pe marginile câmpului se recomandă de amplasat capcane din plastic galben (min. 3 ex.) cu diametrul de 20 cm, în care se toarnă apă cu detergent pudră dizolvat (1 lingură/1 l de apă). Odată cu butonizarea, va începe popularea plantelor cu gândacul lucios și gândacul păros. Împotriva complexului de dăunători şi boli, se vor efectua tratamente de corecţie, cu produse de uz fitosanitar, omologate la cultură.
 
Inspectorii fitosanitari din cadrul ANSA elaborează, la cerere, buletine de avertizare și prognoză pentru toți crescătorii de producție vegetală, unde este indicat pragul economic de dăunare, termenele de efectuare ale măsurilor de combatere, produsele de uz fitosanitar omologate la culturile agricole, conform Registrului de Stat al produselor de uz  fitosanitar şi al fertilizanţilor, permise pentru utilizare în Republica Moldova. 
 
loading ...