ION PERJU: “R. MOLDOVA ESTE ASIGURATĂ CU GRÂU. Țara Noastră Nu Poate Institui Restricție La Export”

30 mar 2021

Informația apărută în presă zilele trecute, potrivit căreia din rezervele de stat s-ar fi furat mai multe tone de grâu și duse la export prin Portul Giurgiulești, a stârnit un val de opinii controversate. Șefa statului, Maia Sandu, a solicitat Guvernului instituirea unei restricții provizorii la exportul grâului, iar Agenția Rezerve Materiale din subordinea MAI a negat orice acuzație la acest capitol.
Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a publicat o declarație, în care, de asemenea, susține că informațiile sunt eronate și acuzații aduse – nefondate.
 
“În conformitate cu prevederile HG nr. 460/1993 cu privire la aprobarea Modului provizoriu de determinare şi calculare a bugetului minim de consum, Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante (inclusiv grâu) și NU există temei de îngrijorare în rândul populației.
Totodată, conform prevederilor Legii 104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare, atribuțiile de administrare a rezervelor de stat, țin exclusiv de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă. De asemenea, potrivit art. 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepţia stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”, se arată în declarația șefului de la MADRM.
 
Dl Perju mai reiterează că ministerul pe care îl gestionează nu are tangențe la gestionarea grâului din rezervele de stat, decât cu titlu consultativ la etapa de elaborarea şi înaintare a propunerilor la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat şi la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de mobilizare.
 
“Menționez că, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia”, a mai declarat Ion Perju.
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

ION PERJU: “R. MOLDOVA ESTE ASIGURATĂ CU GRÂU. Țara Noastră Nu Poate Institui Restricție La Export”

ION PERJU: “R

MOLDOVA ESTE ASIGURATĂ CU GRÂU

Țara Noastră Nu Poate Institui Restricție La Export”

ION PERJU: “R. MOLDOVA ESTE ASIGURATĂ CU GRÂU. Țara Noastră Nu Poate Institui Restricție La Export”

loading ...