https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.72 EUR
17.70 USD
0.24 RUB
4.19 RON
0.66 UAH
ION PERJU: “R. MOLDOVA ESTE ASIGURATĂ CU GRÂU. Țara Noastră Nu Poate Institui Restricție La Export”

ION PERJU: “R. MOLDOVA ESTE ASIGURATĂ CU GRÂU. Țara Noastră Nu Poate Institui Restricție La Export”

30 mar 2021

Informația apărută în presă zilele trecute, potrivit căreia din rezervele de stat s-ar fi furat mai multe tone de grâu și duse la export prin Portul Giurgiulești, a stârnit un val de opinii controversate. Șefa statului, Maia Sandu, a solicitat Guvernului instituirea unei restricții provizorii la exportul grâului, iar Agenția Rezerve Materiale din subordinea MAI a negat orice acuzație la acest capitol.
Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a publicat o declarație, în care, de asemenea, susține că informațiile sunt eronate și acuzații aduse – nefondate.
 
“În conformitate cu prevederile HG nr. 460/1993 cu privire la aprobarea Modului provizoriu de determinare şi calculare a bugetului minim de consum, Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante (inclusiv grâu) și NU există temei de îngrijorare în rândul populației.
Totodată, conform prevederilor Legii 104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare, atribuțiile de administrare a rezervelor de stat, țin exclusiv de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă. De asemenea, potrivit art. 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepţia stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”, se arată în declarația șefului de la MADRM.
 
Dl Perju mai reiterează că ministerul pe care îl gestionează nu are tangențe la gestionarea grâului din rezervele de stat, decât cu titlu consultativ la etapa de elaborarea şi înaintare a propunerilor la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat şi la Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de mobilizare.
 
“Menționez că, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia”, a mai declarat Ion Perju.
 
 
SITUAȚIA EXPORTATORILOR DE LA VAMA ALBIȚA, APROAPE NESCHIMBATĂ. Autoritățile române neagă orice vină
28 sep 2021
LEGEA RAFTULUI, SE PARE, ZACE ÎN SERTARE: Ce se întâmplă, de fapt, în unele rețele de supermarketuri din capitală
28 sep 2021
MOTORINA, AZI MAI SCUMPĂ DECÂT IERI. Ce le-a sugerat fermierilor un director ANRE și ce i-au răspuns ei
27 sep 2021
ANTREPRENORUL DABIJA CĂTRE TINERII FERMIERI DE LA SOROCA: Azi ai patru hectare, mâine – 40
27 sep 2021

ION PERJU: “R. MOLDOVA ESTE ASIGURATĂ CU GRÂU. Țara Noastră Nu Poate Institui Restricție La Export”

ION PERJU: “R

MOLDOVA ESTE ASIGURATĂ CU GRÂU

Țara Noastră Nu Poate Institui Restricție La Export”

ION PERJU: “R. MOLDOVA ESTE ASIGURATĂ CU GRÂU. Țara Noastră Nu Poate Institui Restricție La Export”

loading ...