În Găgăuzia, seceta din 2019-2020 a provocat daune agriculturii în sumă de 660 milioane lei, ceea ce reprezintă 2/3 din bugetul autonomiei.
Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei a menționat că Autonomia are nevoie de sprijin din partea partenerilor externi pentru a acumula cunoștințe științifice moderne și pentru a se adapta mai bine la schimbările nefavorabile din mediul climatic.
Vedem că în ultimele decenii clima din regiunea noastră a devenit din ce în ce mai aridă, iar secetele apar cu o regularitate de 5-6 ani. Nu numai sectorul agricol al economiei naționale este amenințat, ci și securitatea alimentară a întregii țări. Putem ajuta fermierii să reducă riscurile construind sisteme de irigare, plantând păduri, folosind semințe și răsaduri de elită care sunt mai rezistente la lipsa de umiditate din sol și la temperaturi extreme. Din păcate, oportunitățile noastre de a efectua cercetări științifice în această direcție sunt extrem de limitate și suntem extrem de interesați de cunoștințele și experiența Dumneavoastră, a spus Irina Vlah.
Declarațiile au fost făcute în cadrul uni vizite a bașcanului la Centrul de cercetare Laimburg din Tirolul de Sud. Instituția este un centru experimental de vârf specializat în dezvoltarea strategiilor durabile pentru dezvoltarea industriilor agricole și alimentare.
Specialiștii Centrului au prezentat delegației găgăuze activitatea instituției și au relatat despre cele mai recente realizări științifice în domeniul cultivării câmpului și viticulturii în condiții agroclimatice dificile.