Mihail Munteanu are în gestiune 2.800 de hectare în raioanele Cahul și Taraclia. Fermierul susține că anul acesta provocările au fost peste limita puterilor. Prețurile foarte mari la inputuri, în contrast cu cele mici la cereale și oleaginoase au redus considerabil bugetul companiei agricole, iar seceta care le-a distrus în totalitate cultura de porumb, pune sub semnul întrebării și cerealele de toamnă.
Am mai avut ani grei, a fost și în 2020 secetă, dar atâtea probleme și dificultăți ca anul acesta – nu. Porumbul a ajuns la 10 frunze și s-a uscat complet. Având 700 de hectare de porumb cu cheltuielile de 11 mii de lei la hectar, din start, am pierdut peste 7 milioane. Grâu am obținut 3 tone la hectar și am sperat că astfel vom scoate măcar puțin din cheltuieli, dar prețul de azi este foarte mic. Ne-au dat voie la export, dar barjele sunt cumpărate toate, nu avem nici o șansă.
Suntem cu toții în genunchi. Culturile de toamnă în zona noastră încă nu au răsărit. Jumătate de an nu am avut precipitații deloc. În prezent, după câteva ploi, avem nivelul umidității 35 mm, dar asta este nesemnificativ când pământul e uscat la nivelul de 1,5 metri.
Suntem într-o situație critică. Avem credite la bancă, ratele sunt flotante și cresc. În loc de susținere, guvernarea se face că nu vede și nu înțelege, tac toți. Ceva se întâmplă în țara asta. Dacă mai avem un an de secetă, agricultura sudului este făcută praf. Sunt de 40 de ani în agricultură și este pentru prima dată când mă aflu într-o situație atât de grea, nu avem cu ce plăti muncitorii, a declarat fermierul pentru AGROMEDIA.
Situația este la fel de tristă și în Raionul Căușeni. În unele sate cerealele de toamnă, mai rău, dar au răsărit, dar în altele câmpurile sunt negre, povestește Sergiu Stefanco, fermier din satul Ucrainca.
Anul acesta a fost unul extrem de dificil pentru fermierii din Căușeni unde o bună parte a recoltei de porumb a fost compromisă, iar cerealele au dat roade foarte mici. Nivelul umidității din sol, în unele localități este în continuare unul foarte mic, motiv din care au de suferit culturile semănate în toamnă.
Sunt sate unde, din iunie, până în prezent, am avut nivelul de precipitații de 55 mm, comparativ cu raionul Criuleni, unde din septembrie, până în prezent, este peste 250 mm. Deci, cu așa nivel de precipitații, zona Căușeni este încă în stare de urgență. Noi nu putem garanta recolte normale pentru anul viitor, nu mai vorbim de roade bogate. În zonele cu precipitații culturile au răsărit, dar în satul Ucrainca, grâul a stat uscat, abia acum a încolțit și încearcă să răsară, a declarat Sergiu Stefanco, pentru AGROMEDIA.
Ne bucurăm că cel puțin în nordul țării situația este una îmbucurătoare, fermierii spun că cerealele de toamnă au răsărit și s-au dezvoltat foarte bine, se anunță un an bun.
Pe 17 septembrie, am început semănat la grâul și orzul de toamnă și pe 8-10 octombrie am finalizat. Au fost ploi la timp toamna și au răsărit toate ideal. Rapița am semănat-o în două etape: în august și în septembrie. Cea din prima etapă, pentru că a avut condiții bune a crescut mult, am fost nevoiți să intervenim cu regulatori de creștere. Suntem mulțumiți, acum ar trebui să avem zăpadă pentru ca culturile să ierneze bine, a declarat pentru AGROMEDIA, Ion Borcilă, administratorul compania agricolă SRL „Eco-Mondial”, care lucrează 800 de hectare de pământ în satul Gura Camencii, raionul Florești.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în săptămâna 19-25 decembrie, cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:
- Nord – 1-5 mm (15-70% din normă);
- Centru – 1-2 mm (10-30% din normă);
- Sud – 0,3-1,0 mm (5-10% din normă).