LA SUD GRÂUL AJUNGE ÎN HAMBARE. Fermierii despre recolta din acest an: „Suntem binecuvântați cu roadă bună!”

04 aug 2021
Fermierii din raioanele de Sud ale țării sunt pe ultima sută de metri la recoltarea grâului. Din cauza ploii, perioada va mai continua încă o săptămână, dar chiar și așa sunt destul de mulțumiți de roada din acest an.

Solicitat de AGROMEDIA, antreprenorul Fiodor Ianioglo, directorul  „Maidan-Grup” S.R.L. din satul Cioc-Maidan din municipiul Comrat ne-a declarat că din cele 811 ha plantate cu grâu, au reușit să recolteze 780 ha, obținând în medie câte cinci tone per hectar.„A plouat foarte mult, nu putem pătrunde în câmp, în plus și grindina care a căzut a pătulit plantația, dar recolta e o adevărată binecuvântare. Anul trecut abia de am reușit să strângem câte 200 kg de ha”, ne-a spus fermierul care deține 2 200 ha cu culturi din grupa I-âi și care este agricultor din 1987.

Și în satul Cazaclia din UTA-Găgăuzia recoltarea merge strună. Maxim Col este proprietarul întreprinderii agricole „Col I.”, una de top din zonă, dotată cu tehnică de ultimă generație și vizitată recent de bașcanul Găgăuziei. El cultivă, pe un teren de 2 000 ha, grâu, orz, rapiță, mazăre, floarea-soarelui și până în prezent a recoltat 800 ha de grâu. Recolta de grâu obținută este una de cca 5-6 tone per ha.

Potrivit portalului apkgagauzii.md, în Găgăuzia au fost recoltate 41 000 ha de grâu, ceea ce reprezintă 85 la sută din totalul de terenuri agricole plantate cu acestă cultură.

Și la Cahul grâul a rodit din plin. Fermierul Oleg Popovicenco din satul Doina a cultivat în acest an peste 215 hectare de grâu, rapiță, floarea soarelui și porumb, anunță site-ul pavelzingan.md. Agricultorul spune că vara e perioada când cei din domeniul Agro muncesc cel mai mult, iar anul acesta rezultatele sunt îmbucurătoare.

„În acest an am adunat peste 2, 5 tone de rapiță de la un hectar și 4, 5 tone de grâu. Dacă să comparăm cu anul trecut, roada e foarte bună. Seceta de vara trecută le-a pus bețe în roate agricultorilor, dar asta nu ne-a oprit să continuăm să ne muncim pământurile”, susține dl Popovicenco.

AGROMEDIA amintește că reprezentanţii Ministerului Agriculturii declarau acum două săptămâni că recolta de grâu din acest an poate depăşi 1 milion de tone, sau de două ori mai mult decât anul trecut.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2021, în ţară au fost semănate cereale pe o suprafaţă de 418 900 de hectare, ceea ce reprezintă cu 7% mai mult decât în 2020. Anul trecut, în Moldova a fost secetă, aşa că recolta de cereale a fost de doar 600 000 de tone.

 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

LA SUD GRÂUL AJUNGE ÎN HAMBARE. Fermierii despre recolta din acest an: „Suntem binecuvântați cu roadă bună!”

LA SUD GRÂUL AJUNGE ÎN HAMBARE

Fermierii despre recolta din acest an: „Suntem binecuvântați cu roadă bună!”

LA SUD GRÂUL AJUNGE ÎN HAMBARE. Fermierii despre recolta din acest an: „Suntem binecuvântați cu roadă bună!”

loading ...