LA SUD, PORUMBUL E COMPROMIS ÎN TOTALITATE. „Nu mai are rost să te duci cu combina în câmp”

27 jul 2022
În raioanele din sudul țării, roada de porumb este compromisă aproape în totalitate. Din lipsa acută de umiditate și din cauza temperaturilor aride, plantele s-au uscat înainte de a crește și a dezvolta știuleți. Unii fermieri au permis deja animalelor să intre la pășunat pe câmpurile de porumb.

Valentin Negru, agricultor din raionul Cimișlia susține că seceta din acest an este și mai gravă decât cea din 2020. Fermierul spune că chiar dacă vor mai fi ploi, nu mai poate fi schimbată situația deja.

N-o să avem ce recolta anul acesta, dar suntem gospodari și avem porumb în depozit. Datorită conducerii proaste a țării, n-am putut să-l vindem și ar putea să ne prindă bine, spune cu ironie fermierul.

În câmp e tare urât. Grâul a mai fost cum a mai fost, dar mai merge. Dacă mai era și preț pentru el... Porumb nu va fi deloc. Floarea soarelui dacă va mai fi ceva, calitatea va fi sub nivel. Mai multe vom putea spune la treierat, dar e clar și așa, dacă toată vara și chiar din iarnă nu am avut umiditate aproape deloc ... Dacă în 2020, cei care au semănat porumbul mai târziu au mai recoltat câte ceva, anul acesta, nu-i nimic, a declarat pentru AGROMEDIA, Valentin Negru.

Într-un interviu pentru IPN, Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor a declarant că în unele localități, roada de porumb și floarea soarelui va fi cu 50% mai mică față de anul trecut, iar în centrul și sudul țării, nu se va strânge nimic.

N-are rost să te duci cu combina în câmp pentru că mai scumpe sunt serviciile de recoltare decât roada pe care o vor obține și o vor vinde. Un număr impunător de fermieri nu vor putea acoperi cheltuielile de producere. Dar cel mai grav e că ei nu vor avea mijloace suficiente ca să înceapă noul ciclu agricol. În august-septembrie trebuie deja să începem a pregăti terenurile pentru însămânțarea suprafețelor cu grâu de toamnă și orz de toamnă susține Mârzenco.

În acest sens, autoritățile statului sunt chemate să identifice fonduri pentru susținerea agricultorilor, ca aceștia să poată semăna terenurile.

Cunosc că aceste fonduri se dobândesc destul de dificil, fiindcă criză este nu doar în Republica Moldova, dar în toată Europa, și nu numai, a remarcat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

Cel mai afectate de secetă sunt plantațiile din raioanele Cimișlia, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Strășeni, Călărași, Telenești.
loading ...