LA SUD – ROADĂ COMPROMISĂ, LA CENTRU – 1 TONĂ LA HECTAR, IAR LA NORD, FERMIERII AU STRÂNS ȘI 10 TONE DE PORUMB LA HECTAR

31 oct 2022
Suntem în plin sezon de recoltare a porumbului, iar rezultatele din câmp confirmă pagubele extinse produse de seceta din acest an. Anul acesta vom vorbi despre cel mai scăzut nivel al recoltei din ultimii 15 ani la nivel european și de jumătate din roada medie pe ultimii 10 ani în Republica Moldova.

Este cunoscut faptul că în raioanele din sudul țării roada a fost compromisă aproape în totalitate. Din lipsa acută de umiditate și din cauza temperaturilor aride, plantele s-au uscat înainte de a crește și a se dezvolta știuleții. Unii fermieri au permis încă în vară animalelor să intre la pășunat pe câmpurile de porumb.

Adrian Talmaci, fermier din satul Sagaidac, Raionul Cimișlia, lucrează 850 de hectare de teren agricol, iar pe 270 dintre acestea, în primăvara 2022 a semănat porumb. Nu va recolta aproape nimic, spune agricultorul, iar din motiv că pământul este foarte uscat, nu-l poate prelucra pentru a semăna cerealele de toamnă.

Porumbul e în stare foarte gravă. Aproximativ 75 la sută din ce am semănat este sacrificat, nu am avut nimic. Iar pe celelalte 25% rămase, cred că va fi nu mai mult de 200-300 de kg la hectar. Și asta este situația în majoritatea gospodăriilor din regiune.

Salvarea noastră a fost că venim după 2021, care a fost un an bun și am mai avut rezerve și am putut rezista. Acum nu ne rămâne decât să sperăm că anul viitor va fi unul bun.

Pe câmpurile unde a fost porumbul, deocamdată am făcut o trecere cu discul, mai mult nu putem prelucra cu nimic pentru că pământul este foarte uscat. Planificăm în primăvară să semănăm, dar în dependență de cum vom putea prelucra solul, a declarat agricultorul pentru AGROMEDIA.

Situația este un pic mai bună la centrul țării, dar departe de recoltele pe care și le-ar fi dorit agricultorii. Gheorghe Căpățână din Bumbăta, Ungheni are o suprafață de 140 de hectare de porumb anul acesta. Încă nu a început recoltarea, dar estimează că roada nu va depăși cantitatea de o tonă la hectar.

Este jalnic, vom avea între 500 și 1000 kg la hectar. Pierderile sunt de câteva milioane. Am făcut investiții mari, am adus sămânță străină, bună. Am dat îngrășăminte scumpe de 30 de mii tona, motorina scumpă... Anul acesta, toate culturile au roadă mai redusă, dar porumbul a fost cel mai afectat, ne-a spus Gheorghe Căpățână.

Aceeași situație este și la Criuleni. Fermierul Mihai Cerguță a început deja recoltarea pe cele 285 de hectare de porumb din gospodărie și spune că în diferite zone, rezultatul este diferit. Unde a plouat câte puțin, recolta este de 3 tone la hectar, dar unde nu – nici la o tonă nu ajunge.

Același hibrid, în diferite zone, avem roadă diferită. Asta e situația, ce putem face? Trebuie să recoltăm tot ce avem, să pregătim pământul pentru următoarele semănături. Unde vom reuși, vom semăna grâu, toamna e prielnică și ne permite. Totuși unde am avut culturi de toamnă și de primăvară tare devreme am avut alte rezultate, mai bune. Și totuși porumbul după grâu a dat roadă mai mare. Încă o dată ne convingem că floarea soarelui absoarbe tot ce este mai bun din pământ, concluzionează agricultorul.

Mai norocoși au fost anul acesta agricultorii de la Nord. În raioanele Edineț, Briceni, Dondușeni recoltele sunt îmbucurătoare. Roman Tabarcea, agricultor din raionul Briceni spune că în pofida anului dificil căruia trebuie să-i facă față, porumbul a dat recolte destul de bune, diferența de cantitatea obținută la hectar fiind dictată nu atât de secetă, cât de cultura premergătoare.

Anul acesta, care a fost unul cu umiditate redusă, pe câmpurile unde am semănat porumbul după soia, recoltăm în jur de 10 tone la hectar, iar acolo unde am avut ca premergător rapița, sunt în jur de 6-7 tone la hectar. Deci, după soia, planta practic nu a simțit seceta. Totuși, soia este cultura mamă, cum îi spunem noi, care ne dă siguranță și ținând cont de regiunea în care ne aflăm, ar fi bine să profităm de acest lucru, povestește fermierul.

În rezultatul analizei condiţiilor agrometeorologice create Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează că roada medie pe țară pentru cultura de porumb, în anul 2022, va constitui 12-17 сh/ha (roada medie în ultimii 10 ani a constituit 35 ch/ha).
loading ...