LEVĂNȚICĂ ȘI SALVIE LA COLEGIUL DIN RÎȘCANI. Elevii vor produce uleiuri eterice. Cât costă proiectul

01 dec 2021

Colegiul Agroindustrial din Rîșcani are, de azi, propriile lanuri de levănțică și salvie, ambele plantate azi pe o suprafață de 2 ha fiecare.  Acțiunea se înscrie în proiectul de reabilitare și dotare a Colegiului,   pentru care a fost alocată suma de 340 mii euro. Investiția este realizată în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul UE, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.
 

Laboratorul instituției urmează a fi dotat cu mobilier, utilaje de ultimă generație, tehnică IT și o instalație de extragere a uleiurilor eterice.
În prima fază a proiectului au fost livrate utilajele agricole necesare pentru plantarea, recoltarea și întreținerea plantațiilor de levănțică și salvie. Cu ajutorul acestora și ghidați de cadrele didactice, elevii au reușit să planteze cu succes lanul de levănțică și salvie.
 
Recolta urmează a fi procesată utilizând capacitățile laboratorului didactic edificat și dotat în cadrul proiectului. Beneficiari direcți ai investițiilor vor fi peste 330 de elevi ai Colegiului Agroindustrial din Rîșcani, specialiști din sector, dar și fermierii sunt specializați în cultivarea plantelor etero – oleaginoase.
 
În urma implementării proiectului investițional, Colegiul Agroindustrial din Rîșcani va deveni un centru de instruire a specialiștilor calificați din acest domeniu. În prezent, produsele derivate în urma cultivării plantelor etero-oleanginoase sunt la mare căutare pe piețele regionale și internaționale. Fiind rezistente la condiții mai aride, acestea se pretează cultivării în Republica Moldova.
 
Precizăm că în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul investește 12 milioane de euro în reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare din țară. Banii sunt puși la dispoziție de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții.
 
Anterior, prin intermediului aceluiași proiect au fost făcute investiții importante la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova și Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Aici lucrările de renovare și modernizare se cifrează la cca  6 milioane euro.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de FARM

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

RISIPITORII DE APĂ: Topul orașelor în care apa, se pare, nu mai e izvorul vieții și decizia ANRE

18 jan 2022

LEVĂNȚICĂ ȘI SALVIE LA COLEGIUL DIN RÎȘCANI. Elevii vor produce uleiuri eterice. Cât costă proiectul

LEVĂNȚICĂ ȘI SALVIE LA COLEGIUL DIN RÎȘCANI

Elevii vor produce uleiuri eterice

Cât costă proiectul

LEVĂNȚICĂ ȘI SALVIE LA COLEGIUL DIN RÎȘCANI. Elevii vor produce uleiuri eterice. Cât costă proiectul

loading ...