LUCRĂRILE AGRICOLE PENTRU LUNA SEPTEMBRIE. Vezi calendarul pentru fiecare sector

03 sep 2021
Direcția Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Hâncești vine în ajutorul fermierilor, oferindu-le sfaturi pentru lucrările agricole care urmează a fi efectuate în luna septembrie. Acestea se referă la fiecare sector și descriu pașii cei mai importanți.

Dacă e vorba despre cultura plantelor de câmp, până în 10 septembrie se termină însămânțatul rapiței de toamnă. Așa că se condiționează semințele de cereale de toamnă și se efectuează controlul purității si germinației. Înainte de arat, terenurile se eliberează de resturile vegetale pentru a se putea executa o arătură de calitate și continuă arăturile de toamnă în așa fel ca brazdele să stea cel puțin două săptămâni până la semănat ca să se așeze. Se pregătesc mașinile de semănat și se face proba acestora.

Legumicultorii vor continua recoltarea culturilor existente: tomate, ardei, vinete, castraveți, dovlecel, varză, conopidă etc. În caz de necesitate se vor iriga culturile de varză de toamnă, gulii și conopida de toamnă, țelina. Tot în septembrie se seamănă spanac pentru consumul de primăvară și soiurile de salată rezistente la iernat. În același timp, pot fi efectuate reparații la spațiile de produs răsad. Este bine să se înceapă aprovizionarea cu pământ de țelină, nisip, turbă și compost.

Fermierii din pomicultură sunt în perioada când recoltează merele și perele de toamnă și pregătesc spațiile pentru depozitare. Se recoltează nucile atunci când pe 70% din fructe a crăpat învelișul verde, după care se curăță și se lasă la uscat. Horticultorii mai încep pregătirile pentru plantările de toamnă.

În viticultură se recoltează strugurii de masă și chiar va începe recoltarea strugurilor pentru vin; se pregătesc spațiile și vasele necesare pentru depozitarea vinului. În cazul înființării de noi plantații, se prelevează probe de sol care se expediază la laboratoare de agrochimie pentru analize.

Zootehnicienii sunt informați că începe campania de împerechere (montă) la ovine. Este luna când se pregătesc adăposturile pentru stabulația din timpul iernii și continuă strângerea și depozitarea furajelor necesare pentru această perioadă. Atenție la pășunatul bovinelor și ovinelor pe suprafețele unde s-a recoltat sfecla furajeră sau de zahăr, mai ales pe timp umed – pot apărea cazuri de meteorism, asfixiere mecanică sau înec cu bucăți prea mari.

 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022

IRIGARE CU ÎNCĂLCARE. Începutul sezonului de irigare a culturilor agricole nu s-a lăsat fără abateri

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

IMPORTANT! Noi condiții de export spre Turcia

20 mai 2022

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

LUCRĂRILE AGRICOLE PENTRU LUNA SEPTEMBRIE. Vezi calendarul pentru fiecare sector

LUCRĂRILE AGRICOLE PENTRU LUNA SEPTEMBRIE

Vezi calendarul pentru fiecare sector

LUCRĂRILE AGRICOLE PENTRU LUNA SEPTEMBRIE. Vezi calendarul pentru fiecare sector

loading ...