https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.77 EUR
17.65 USD
0.24 RUB
4.20 RON
0.66 UAH
LUCRĂRILE AGRICOLE PENTRU LUNA SEPTEMBRIE. Vezi calendarul pentru fiecare sector

LUCRĂRILE AGRICOLE PENTRU LUNA SEPTEMBRIE. Vezi calendarul pentru fiecare sector

03 sep 2021
Direcția Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Hâncești vine în ajutorul fermierilor, oferindu-le sfaturi pentru lucrările agricole care urmează a fi efectuate în luna septembrie. Acestea se referă la fiecare sector și descriu pașii cei mai importanți.

Dacă e vorba despre cultura plantelor de câmp, până în 10 septembrie se termină însămânțatul rapiței de toamnă. Așa că se condiționează semințele de cereale de toamnă și se efectuează controlul purității si germinației. Înainte de arat, terenurile se eliberează de resturile vegetale pentru a se putea executa o arătură de calitate și continuă arăturile de toamnă în așa fel ca brazdele să stea cel puțin două săptămâni până la semănat ca să se așeze. Se pregătesc mașinile de semănat și se face proba acestora.

Legumicultorii vor continua recoltarea culturilor existente: tomate, ardei, vinete, castraveți, dovlecel, varză, conopidă etc. În caz de necesitate se vor iriga culturile de varză de toamnă, gulii și conopida de toamnă, țelina. Tot în septembrie se seamănă spanac pentru consumul de primăvară și soiurile de salată rezistente la iernat. În același timp, pot fi efectuate reparații la spațiile de produs răsad. Este bine să se înceapă aprovizionarea cu pământ de țelină, nisip, turbă și compost.

Fermierii din pomicultură sunt în perioada când recoltează merele și perele de toamnă și pregătesc spațiile pentru depozitare. Se recoltează nucile atunci când pe 70% din fructe a crăpat învelișul verde, după care se curăță și se lasă la uscat. Horticultorii mai încep pregătirile pentru plantările de toamnă.

În viticultură se recoltează strugurii de masă și chiar va începe recoltarea strugurilor pentru vin; se pregătesc spațiile și vasele necesare pentru depozitarea vinului. În cazul înființării de noi plantații, se prelevează probe de sol care se expediază la laboratoare de agrochimie pentru analize.

Zootehnicienii sunt informați că începe campania de împerechere (montă) la ovine. Este luna când se pregătesc adăposturile pentru stabulația din timpul iernii și continuă strângerea și depozitarea furajelor necesare pentru această perioadă. Atenție la pășunatul bovinelor și ovinelor pe suprafețele unde s-a recoltat sfecla furajeră sau de zahăr, mai ales pe timp umed – pot apărea cazuri de meteorism, asfixiere mecanică sau înec cu bucăți prea mari.

 
VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara
17 sep 2021
VA FI RENOVATĂ: Fabrica de producere a peleților din Pașcani vizitată de ministrul Gherciu
17 sep 2021
STRUGURII DE LA ȚĂRĂNCUȚA AU DETERMINAT-O SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ. Istoria de succes a antreprenoarei Ana Ciobanu
17 sep 2021
ROȘII GIGANTE DE APROAPE UN KILOGRAM JUMATE! Fermierii care le cultivă au decis să renască soiul străvechi de tomate
16 sep 2021

LUCRĂRILE AGRICOLE PENTRU LUNA SEPTEMBRIE. Vezi calendarul pentru fiecare sector

LUCRĂRILE AGRICOLE PENTRU LUNA SEPTEMBRIE

Vezi calendarul pentru fiecare sector

LUCRĂRILE AGRICOLE PENTRU LUNA SEPTEMBRIE. Vezi calendarul pentru fiecare sector

loading ...