MAIA ÎȘI PROPUNE SĂ MĂREASCĂ SUPRAFEȚELE CULTIVATE CU TUTUN

05 mai 2023
În anul 2000, suprafața recoltată cu tutun din Republica Moldova era de circa 14.000 de hectare, iar în prezent planta este cultivată pe o suprafață de doar aproximativ 300 de hectare. Totodată, în domeniul prelucrării și exportului materiei prime de tutun activau în trecut 87 de companii, iar în anul 2023, pe piață sunt prezenți doar 2 procesatori.

Agenții economici implicați în cultivarea și prelucrarea tutunului au discutat cu conducerea MAIA, reprezentanții Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, despre perspectivele revitalizării ramurii de creștere a tutunului.

În acest sens, au fost analizate avantajele economice ale plantei și impactul acesteia asupra sănătății umane și a solului.

Utilizarea tutunului este asociată cu  afectarea sănătății, însă, pe de altă parte, din perspectiva economică, planta este o sursă alternativă de venit pentru agricultori și bugetul țării. Reformarea acestui sector trebuie să aibă loc prin transpunerea şi armonizarea legislaţiei naționale cu cea a Uniunii Europene, a comunicat vicepremierul Vladimir Bolea.

Producătorii au certitudinea că revitalizarea ramurii va prezenta interes pentru companiile străine. Astfel, aceștia estimează că potențialul de export al materiei prime ar putea ajunge la circa 27 tone de frunze de tutun, echivalentul monetar fiind de peste 1 miliard de Lei.
loading ...