MIERE, POMUȘOARE ȘI MULTĂ VOIE BUNĂ. 26 de producători din toată țara au bucurat cumpărătorii cu primele roade din acest an

28 jun 2022
În zilele de 25 și 26 iunie, în sectorul Ciocana din Capitală s-a desfășurat Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine. A fost un eveniment de amploare, care a adunat la același târg 20 de gospodării apicole, 6 antreprenori, producători de pomușoare din diferite colțuri ale Republicii Moldova (Călărași, Criuleni, Telenești, Ialoveni, Costești, Soroca, Strășeni, Anenii Noi, Lozova, Ocnița, Cimișlia etc.).

Datorită muncii fermierilor și a unui an agricol relativ blând, roada de pomușoare este bună atât cantitativ, cât și calitativ. Mure, zmeură, coacăză, agriș au bucurat papilele gustative ale vizitatorilor, care au avut posibilitatea să guste și să-și facă plinul cu vitamine direct de la producători.

Târgul a fost minunat, chiar mai bine decât ne-am așteptat. Programul cultural și oferta bogată de produse a ținut oamenii prezenți până seara târziu. Pomușoarele s-au vândut foarte bine, zmeura s-a terminat toată încă din prima zi. Toți producătorii au rămas mulțumiți. Târgurile sunt o bună oportunitate pentru ași prezenta produsele, aici oamenii vin, văd, gustă. De exemplu, agrișul, lumea îl crede ca fiind acru, dar la festival au gustat și s-au convins că nu este așa, s-a vândut ca pâinea caldă, a declarat pentru AGROMEDIA, Aneta Ganenco, Președinta Asociației Obștești „Pomușoarele Moldovei”.

Scopul evenimentului a fost susținerea micilor producători locali, promovarea produselor autohtone și ajutorarea persoanelor social-vulnerabile. Participanții și vizitatorii au fost îndemnați să-și solidarizeze eforturile în vederea colectării de fonduri pentru ajutorarea persoanelor social-vulnerabile.

Apicultorii din toată țara și-au prezentat prima roadă din anul curent, mierea de salcâm, dar și o gamă variată de produse derivate în sortiment.

Lumea a venit, producătorii au rămas mulțumiți. Sigur, toți înțeleg capacitatea scăzută de cumpărare a populației, dar vrem și noi să fim înțeleși, anul este greu și cu mari investiții și pentru apicultori, motiv din care prețurile nu pot fi mici. Am făcut acest târg și în scop caritabil. Vizitatorii au fost binevoitori și au contribuit și ei. Chiar zilele următoare, împreună cu organizatorii vom pregăti câtva pachete, miere și pomușoare pentru persoanele cu dizabilități și le vom face o mică bucurie.

Târgurile sunt o bună modalitate de promovare pentru producătorii noștri. Eu m-am bucurat foarte mult când oamenii veneau și căutau un anumit apicultor, pe care îl cunoșteau de la evenimentele anterioare. Întotdeauna am menționat cât de importantă este ambalarea mierii și indicarea datelor de contact pe etichetă.

Este un bun prilej și pentru apicultori să se întâlnească. Am discutat, am făcut schimb de experiență, am împărtășit din reușite și dificultăți, a declarat pentru AGROMEDIA, Ion Maxim, Directorul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

La eveniment au participat și persoane cu dizabilități, membri ai Asociației „Motivația” și a Societății invalizilor din sectorul Ciocana, cu prezentarea articolelor handmade, demonstrând dorința de integrare activă în societate.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „Pomușoarele Moldovei”, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, și Asociația Grădinarilor, Pomicultorilor și Floricultorilor Amatori din Republica Moldova „Demetra”, în parteneriat cu Pretura sectorului Ciocana.
loading ...