MILIOANE DE EURO PENTRU PROGRAMUL „FUCTE ȘI LEGUME” ÎN ȘCOLI. Nu însă și în R. Moldova

08 sep 2021
Elevii din școlile de la noi din țară nu beneficiază de programul „Cornuleț cu lapte” și nici de „Fructe și legume”. Informația a fost confirmată pentru AGROMEDIA de către asistenta ministrului Educației, Elena Malanici. Potrivit sursei, programul este valabil în România. Site-ul lantulalimentar.ro scrie că pentru anul școlar 2021/2022, statul vecin are la dispoziție 6 686 848 euro pentru programul „Fructe și legume în școli” și 10 399 594 euro, pentru programul „Cornul și laptele”. Sumele sunt mai mici decât anul trecut, când România a avut la dispoziție 7 866 848 euro pentru „Fructe și legume în școli”, respectiv 10 771 254 euro pentru „Cornul și laptele”. Autoritățile românești au optat să ofere mai mulți bani pentru lapte și corn decât pentru frcute și legume, în timp ce numeroase alte state au ales să aloce o sumă mai mare pentru vitamine proaspete, potrivit cu trendul european.
 
Olanda a decis acordarea unei sume de 7 164 078 euro pentru ca elevii olandezi să se bucure de savoarea fructelor și legumelor, în timp ce pentru schema destinată laptelui în școli a oferit numai 320 849 euro. O explicație ar putea consta în faptul că autoritățile olandeze intenționează să ajute mai mult sectorul de legume și fructe, care întâmpină mai multe dificultăți în piață, decât sectorul laptelui. Mai mult, autoritățile olandeze vor să-i educe pe elevi să aleagă o dietă mai bogată în vitamine.
 
Polonia, de asemenea, a alocat o sumă mai mare, 14 394 215 euro, pentru fructe și legume, iar pentru lapte 10 941 915 euro. Germania a alocat pentru „Fructe și legume în școli” cea mai mare sumă din UE -  28 192 170 euro, în timp ce schema pentru lapte este finanțată cu 10 549 255 euro, un pic mai mult decât a alocat statul român. Italia, de asemenea, finanțează schema „Fructe și legume în școli” cu 20 493 267 euro, în timp ce pentru laptele oferit elevilor a ales să aloce 9 016 105 euro.
 
În schimb, Finlanda, Portugalia, Luxemburg, Cipru și Estonia vor finanța anul acesta cu mai mulți bani schema pentru lapte, decât schema pentru fructe și legume, întocmai cum a decis și România.
Banii sunt acordați din bugetul european, pentru perioada 1 august 2021 – 31 iulie 2022.
 
Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli, introdus la 1 august 2017 și valabil până în 2023 dispune de un buget în valoare de 250 milioane euro pentru fiecare an școlar, din care până la 150 milioane euro pentru fructe și legume și până la 100 milioane euro pentru lapte.
 
AGROMEDIA amintește că FNF a avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, în timpul căreia au discutat despre substituirea produselor de import în școli și grădinițe. „Am sugerat dlui ministru să nu se meargă pe cele mai ieftine iaurturi și croasanți, dar pe lanțul scurt și achizițiile să fie făcute din proximă vecinătate a instituțiilor de învățământ, să se dea prioritate producătorilor autohtoni”, ne-a declarat imediat după întâlnire secretara Consiliului FNF, Diana Crudu.

Sursa: lantulalimentar.ro

 

MILIOANE DE EURO PENTRU PROGRAMUL „FUCTE ȘI LEGUME” ÎN ȘCOLI. Nu însă și în R. Moldova

MILIOANE DE EURO PENTRU PROGRAMUL „FUCTE ȘI LEGUME” ÎN ȘCOLI

Nu însă și în R

Moldova

MILIOANE DE EURO PENTRU PROGRAMUL „FUCTE ȘI LEGUME” ÎN ȘCOLI. Nu însă și în R. Moldova

loading ...