Încă o lovitură pentru apicultori. Pe lângă faptul că vor avea miere mai puțină în acest an, și prețurile pentru export sunt foarte mici. Din acest motiv, Republica Moldova nu a exportat deloc miere din roada anului curent, deși în anii precedenți exportul din roadă nouă începea încă din luna iunie, a menționat Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova. Exportul stă pe loc deoarece nu s-a ajuns la o înțelegere privind prețurile, transmite AGROMEDIA, cu referire la IPN.
Cumpărătorii de miere moldovenească din Europa nu se pot determina cu prețul. Ei încearcă să mărească prețul pentru rețelele comerciale, iar rețelele comerciale nu le permit, argumentându-și poziția prin faptul că mierea nu este produs de primă necesitate, capacitatea de cumpărare a consumatorilor a scăzut. În general, cererea de miere, inclusiv a mierii moldovenești, a scăzut din cauza situației create de războiul din Ucraina. Mierea nu este un produs de primă necesitate, oamenii cumpără ulei, de exemplu, care s-a scumpit de 2-3 ori, s-a scumpit pâinea, gazul, benzina, motorina, iar aceste majorări de prețuri au afectat puterea de cumpărare a consumatorilor, a subliniat Vasile Dolghieru.
Dacă în Europa se propune un preț mai mic față de cel din anul trecut, exportatorii de miere din Republica Moldova nu vor avea venit.
Ei au cheltuieli mai mari față de anul trecut, întrucât s-a scumpit și gazul, și butoaiele în care se transportă mierea, dar și serviciile de transportare. Nu putem achiziționa miere de la apicultori la prețul de anul trecut, în prezent este un preț mult mai mic, cu 20%. Apicultorii au așteptat o creștere a prețurilor de cel puțin 30% față de anul trecut, a precizat președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.
Anul trecut mierea de salcâm era achiziționată de la apicultorii moldoveni cu 5-5,50 euro pentru un kilogram și era exportată la un preț de 5,80-6 euro pentru un kilogram. Anul curent, cumpărătorii din Europa propun un preț de 5-5,50 de euro pentru un kilogram de miere.
Cheltuielile exportatorilor ajung aproape un euro pentru un kilogram, astfel că exportatorii nu le pot propune apicultorilor un preț mai mare de 4,50 de euro pentru un kilogram. Dar nici aceste contracte nu au fost încheiate cu importatorii de miere din Europa, a spus președintele Asociației.
Roada de miere de salcâm este mai mare față de anul trecut. Din cauza secetei, însă, foarte puțini apicultori au cules miere de tei, dar în cantități nesemnificative. În prezent, are loc culesul mierii poliflore, dar recolta va fi cu 30-50% mai mică comparativ cu anul trecut, la fel, din cauza secetei. Respectiv, și exporturile vor fi mai mici.
Republica Moldova exportă miere în special în țările Uniunii Europene, iar cele mai mari cantități de miere au ajuns pe piețele din România, Italia, Polonia, Franța, Germania, Slovacia. În ultimii ani, cea mai mare cantitate de miere a fost exportată în 2017 – 5100 de tone. În anul 2021, Republica Moldova a exportat 3600 de tone de miere, iar în 2020 – 3300 de tone de miere.