MOLDOVA, ȚINTA NOILOR FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ? Europa e în alertă. ANSA dă din umeri

05 feb 2021

În timp ce Germania a decis să ucidă preventiv peste 14 mii de curcani din cauza unui focar de gripă aviară, depistat la o fermă din zona Uckermark, landul Brandemburg, estul țării, oficialii de la Chișinău nu au auzit nici cu spatele de pericolul ce ne așteaptă. Și asta în timp ce agenția Reuters anunță că focarul de H5N8 de la nemți e al treilea la număr din țara respectivă.
 
În același timp, alte epicentre ale virusului au fost descoperite la unități economice  din Ungaria, Suedia, Franţa, Lituania şi alte zone din Europa, iar autorităţile cred că tulpina H5N8 își are geneza la păsările sălbatice.
La 25 ianuarie 2021, Consiliul suedez pentru agricultură a informat că urmează să fie sacrificaţi aproximativ 1,3 milioane de pui. Motivul? Un nou focar de gripă aviară, identificat la cel mai mare producător de ouă al Suediei, în apropierea oraşului Monsteras.
 
Amintim că virusul H5N8 a destabilizat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia. Tot atunci, la finele anului, a trecut hotarele și în Europa.
 
Autoritățile din România, țara vecină, dată fiind situația alramantă la nivel mondial, au demarat un șir de acțiuni, pentru a preîntâmpina pericolul de gripă aviară. În perioada 18-22 ianuarie 2021, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene şi a municipiului Bucureşti au efectuat controale oficiale la unităţile de profil (centre de ambalare ouă, unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre, unităţi de procesare ouă, unităţi de procesare carne de pasăre, unităţi de tranşare carne de pasăre, unităţi de reambalare), pentru a verifica modul în care sunt respectate condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către operatorii din sectorul alimentar.
Normele vizează producerea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import, dar și de la producătorii din România.
 
AGROMEDIA a încercat să afle ce măsuri întreprind autoritățile ANSA și dacă situația îngrijorătoare, ținta căruia este și țara noastră, a fost abordată în Parlament, în cadrul Comisiei agricultură și industrie alimentară. Tatiana Calionchina, șefa cabinetului din cadrul Agenției menționate, ne-a declarat că nu cunoaște nimic la acest capitol și că nu este de competența ei întrebarea respectivă.
 
“Aștept întrebările în e-mail. Le voi direcționa specialiștilor din cadrul ANSA”, ne-a răspuns ea. Noi menționăm doar că orice scrisoare oficială, conform legii, urmează a fi examinată în termen de 30 de zile lucrătoare.
 
Alexandru Slusari, vice-președintele Parlamentului și membru al Comisiei agricultură și industrie alimentară, ne-a spus clar și răspicat: “La Parlament nu s-a auzit de gripa aviară. Voi încă aveți așteptări de la ANSA? Eu am renunțat demult la această utopie. Angajații de acolo știu doar să stea la vamă și să stoarcă bani de la importatori! V-au cerut scrisori. Oameni buni, există problema, țara vecină, România, ia măsuri. Ce facem noi? Trimitem mailuri? În 30 de zile pot muri nu doar toate găinile de la ferme”.
 
Am contactat mai mulți producători din domeniul avicol și, din păcate, nimeni nu cunoaște nimic.
 
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CONDUCEREA MAIA LA DISCUȚII CU FERMIERII

21 jan 2022

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE AGRICOLĂ ȘI RURALĂ PUSĂ ÎN DISCUȚIE: Propunerile înaintate de RDCR

20 jan 2022

7 ANI DE DCFTA ÎN MOLDOVA: Extinderea listei de produse agroalimentare exportate în UE, primordială pentru ANSA. Detalii

20 jan 2022

DE ACUM ÎNCOLO ANSA VA DECIDE CARE FRUCTE ȘI LEGUME SUNT PROASPETE. Vezi cerințele noi aprobate de Guvern

19 jan 2022

VAMA ȘI MISIUNEA USAID, DISCUȚII DESPRE ACORDUL DE FACILITARE A COMERȚULUI. Succesele unui parteneriat

18 jan 2022

MOLDOVA, ȚINTA NOILOR FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ? Europa e în alertă. ANSA dă din umeri

MOLDOVA, ȚINTA NOILOR FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ? Europa e în alertă

ANSA dă din umeri

MOLDOVA, ȚINTA NOILOR FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ? Europa e în alertă. ANSA dă din umeri

loading ...