MOLDSILVA ÎNTRE MINISTRA MEDIULUI ȘI „MAFIA PĂDURILOR”. Agenția va fi reorganizată. Când și de ce, AICI

09 sep 2021
Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, anunță că Agenția Moldsilva și întreprinderile a căror fondator este va fi reorganizată, deși, potrivit ei, „mafia pădurilor” s-ar opune. Cantaragiu propune ca întreprinderile silvice să fie transformate în instituții publice, iar cheltuielile de întreținere a pădurilor să fie asigurate din bugetul statului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la postul național de radio, anunță AGROMEDIA cu referire la ecopresa.md.
 
Potrivit ei, în prezent statul privește pădurea ca și marfă, resursă naturală care trebuie exploatată. „Pădurea este gestionată de întreprinderi silvice, iar întreprinderile acestea sunt agenți economici și misiunea lor este generarea de profit, ele nu au scopul de a proteja pădurea, dar de a o exploata”, a menționat dna Cantaragiu.
 
Pădurile vor deveni instituții publice
 
Astfel, ministra spune că se va reorganiza sistemul de gestionare a pădurilor ca structură administrativă, dar și ca modalități de finanțare. Ea propune ca întreprinderile silvice să fie transformate în instituții publice. Potrivit ei, astfel, acestea vor putea utiliza resursele pădurii, să efectueze anumite lucrări silvice, dar nu în mod abuziv. „Asta nu va fi rentabil din punct de vedere economic, dar din punct de vedere al mediului e posibil de făcut. Atunci cheltuielile de întreținere sunt asigurate de către bugetul statului”, susține ministra.
 
Totodată, ea a precizat că sunt și oameni care se opun reorganizării. „În domeniul silvic este mafia pădurilor care se opune, pentru că interesul lor economic este unul strict de clan, nu un interes social, pentru dezvoltarea societății”, afirmă Cantaragiu. În cadrul aceleiași emisiuni, ministra Mediului a declarat că în ultimi zece ani, progresul pe care R. Moldova l-a atins în extinderea suprafețelor împădurite a fost de 0,2 procente. Ceea ce, susține ea, nu reprezentă un rezultat.
 
Potrivit Agenției Moldsilva, fondul forestier naţional constituie 12,7% din teritoriul țării. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri (87,2%) se află în proprietatea statului, restul fiind deţinute de primării (12,2%) şi doar 0,6% – de proprietari privaţi.

Sursa: ecopresa.md
 
loading ...