MOTORINĂ MAI IEFTINĂ PENTRU FERMIERII DIN ROMÂNIA. Guvernul român va aloca 500 de milioane de lei pentru acest proiect

26 jan 2023
Guvernul român va aloca 500 de milioane de lei pentru ca producătorii agricoli „să achiziționeze motorina la prețuri mai mici”. Anunțul a fost făcut de șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrointel.

La nivelul Guvernului am luat decizia să punem la dispoziție 500 de milioane de lei ca ajutor de stat pentru fermieri, ca să achiziționeze motorina la prețuri mai mici și să efectueze lucrările necesare. Am analizat foarte bine și avem potențial agricol care trebuie să fie sprijinit. L-am sprijinit prin facilitățile acordate prin Agro IMM INVEST și Rural INVEST. Au fost o serie de alte măsuri care, din discuțiile pe care le-am avut cu fermierii, a rezultat nevoia asigurării capitalului de lucru, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Proiectul care se află pe ordinea de zi a Executivului este HG-ul pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, care alocă sumele necesare pentru subvenția la motorină, în 2023.

Documentul a fost lansat anterior de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în dezbatere publică. În proiect se precizează că pentru anul 2023, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,9059 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 3 octombrie 2022.

Proiectul prevede pentru acest an 500.000.000 lei, plafon ce se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Pentru a intra în vigoare HG-ul pentru motorină mai ieftină trebuie publicat în Monitorul Oficial. Primele plăți pentru 2023 vor ajunge la fermieri după trimestrul I, intervalul ianuarie – martie, în baza unei cereri care va fi depusă la APIA și o serie de documente obligatorii, printre care și bonuri sau facturi la motorină.
 
 
loading ...