NĂMOLUL DE LA STAȚIA DE EPURARE S-AR PUTEA TRANSFORMA ÎN ... FERTILIZANT NATURAL

05 aug 2022
Agricultorii din țara noastră ar putea avea o nouă alternativă pentru fertilizanții utilizați în câmp. Este vorba despre nămolul de la Stația de epurare din Chișinău. Noua tehnologie urmează să fie implementată de către un partener extern cu care administrația SA „Apă-Canal Chișinău” a inițiat discuții privind prelucrarea nămolului, transmite, AGROMEDIA, cu referire la IPN.

Partenerii externi precizează că linia nouă de tratare a nămolului va asigura un mediu ambiant sănătos. Astfel, va fi redus la maximum nămolul stocat la Stația de Epurare, Chișinău, fiind tratat corespunzător. Noua linie de tratare a nămolului ar putea fi construită chiar pe teritoriul Stației de epurare și astfel vor fi excluse cheltuielile de transport, a comunicat Irina Gutnic, director general „Apă-Canal Chișinău”, în cadrul unei ședințe de lucru.

Experiența țărilor UE în domeniul gestionării deșeurilor formate la stațiile de epurare a apelor uzate (nămolurilor de epurare), procesate prin utilizarea celor mai performante tehnologii, instalații și utilaje, denotă oportunitatea utilizării acestora în calitate de îngrășăminte organice la cultivarea diferitor culturi agricole, precum  și în calitate de fertilizant, se arată într-un comunicat de presă al întreprinderii.

Experiența este deja aplicată și în alte țări. Spre exemplu, dintr-un reportaj realizat de Știrile ProTv, aflăm că la Galați, România, societatea care se ocupă de apa rece și de sistemul de canalizare strânge, încă din 2014, nămolul rezultat din tratarea apei menajere. De aici au ajuns pe terenurile fermierilor din județ aproximativ 4.500 de tone de îngrășământ.

Studiile pedologice indică exact pe ce teren poate fi aplicat nămolul și în ce concentrație. În primă fază, substanța rezultată în urma epurării apelor este deshidratată și tratată. În urma tratării cu o soluție de poli-electrolit, nămolul floculează și se elimină apa din el, apoi, poate fi împrăștiat pe teren.

Specialiștii spun că nămolul de la stațiile de epurare este prietenos cu mediul, benefic pentru sol și pentru culturile agricole. Aduce un aport substanțial de azot, fosfor și potasiu, dar este foarte important și pentru corectarea acidității solului.
loading ...