Potrivit noilor prevederi, pentru evitarea efectelor adverse asupra sănătății umane şi mediului, este interzisă diseminarea deliberată în mediu a unui organism modificat genetic, inclusiv în scop de cercetare-dezvoltare sau în orice alte scopuri decât plasarea pe piață, în lipsa autorizației, emise de Agenția de Mediu.
De asemenea, niciun organism modificat genetic, ca produs în sine sau componentă a altui produs, nu va putea fi plasat pe piață fără a fi mai întâi supus unei testări satisfăcătoare, în stadiul de cercetare și dezvoltare, în ecosisteme care ar putea fi afectate de utilizarea acestor organisme modificate genetic.
- Cultivarea plantelor superioare modificate genetic este interzisă fără excepție în ariile naturale protejate de stat, precum și în vecinătatea acestora la o distanță mai mică decât distanțele faţă de sursele învecinate de polen care ar putea să genereze o polenizare străină nedorită.
- Cultivarea plantelor superioare modificate genetic este interzisă, cu excepție în scop de cercetare ştiinţifică realizată în condiţii care să excludă posibilitatea de polenizare cu specii înrudite.
- Este interzisă cultivarea soiurilor de plante modificate genetic, în scop comercial, pentru o perioadă de 20 de ani de la data adoptării legii.
- Este interzisă plasarea pe piață a unui organism modificat genetic ca produs în sine sau parte componentă a unui produs, fără autorizaţie emisă de Agenția de Mediu.
- Este interzisă plasarea pe piață a unui organism modificat genetic ca produs în sine sau parte componentă a unui produs, dacă etichetarea şi ambalarea nu respectă condițiile din autorizație.
- Organismele modificate genetic ce conțin gene de rezistență la antibiotice, folosite în tratamentul afecțiunilor umane sau veterinare, nu pot fi plasate pe piață.